/ БТА
МВР министърът в оставка Бойко Рашков направи отчет на ресорното министерство и равносметка за свършеното до момента.

"За първи път у нас служителите на МВР активно разследваха престъпления, извършени при 10-годишното управление на ГЕРБ и министър-председателя Бойко Борисов", похвали се Рашков.

По думите му, при тези разследвания са се установили фрапиращи нарушения на закона, престъпно посегателство върху бюджетни средства за изграждане на пътната инфраструктура, ремонт на язовирни стени и други. 

“С чест мога да кажа, че ръководих министерството, докато разследванията се водиха активно. Надявам се в близко време да стане публично известно в кого са попаднали тези средства за пътна инфраструктура, които се разнасяха от банки в чували”, допълни още Рашков и поясни, че има информация, че част от тях са изнесени към Близкия Изток.

“Надявам се, че в близко време подчинената на главният прокурор Иван Гешев “Национална следствена служба” ще приключи разследването по тази тема и ще каже последната дума за някои министри, които не са безучастни към това, което говоря”, каза още той.

В нашата страна всеки трети водач или е повлиян от наркотици, или от алкохол, или управлява без шофьорска книжка, или управлява превозно средство, което не е регистрирано, показаха нашите проверки, коментира още министърът в оставка по време на шестмесечния отчет на вътрешното ведомство.

„Затова обявихме война на тези, които управляват в подобно състояние превозни средства“, отбеляза Рашков и посочи, че това е една от причините за негативните резултати при пътния травматизъм в сравнение с 2020 г. и 2021 г.  По думите на министъра започналата акция на МВР по тази линия в цялата страна няма да спре. 

Бойко Рашков отчете като успех увеличението на заплатите на служителите в МВР с 20%. По думите му такова увеличение досега не е имало и отбеляза, че за целта са осигурени 185 млн. лв. Също така с актуализацията на бюджета е осигурено увеличение на парите за облекло от 400 на 800 лева.

"За около половин година успяхме да постигнем много и се надявам това да бъде оценено от всеки служител на МВР.  Убеден съм ,че всеки от тях ще започне да изпълнява още по-добре служебните си задължения", коментира министърът в оставка.

По линия на миграцията Рашков каза, че в момента няма сериозни проблеми във връзка с мигранти, проникнали в нашата страна, което се е случило благодарение на организационни действия и политически решения.