Доброволни формирования ще помагат при бедствия
Доброволни формирования ще помагат при бедствия / netinfo

 Доброволни формирования да помагат при бедствия. Това реши парламентът, като прие на второ четене Закона за защита при бедствия.

Доброволците ще сключват договор с кмета на съответната община, а той ще го освобождава от работа и ще ги застрахова срещу злополука. Те ще имат правото да отказват помощ, ако са лично засегнати от бедствието.

Законът предвижда създаването на единна спасителна система за реагиране при бедствия, в която ще се включат „Гражданска защита”, пожарната служба, Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

Национален учебен център ще обучава представители на изпълнителната власт как да се справят при бедствия. Законът дава възможност за отдаване под наем на скривалища с условието за прекратяване на договора при необходимост и използването им по предназначение.

Междувременно по предложение на левицата парламентът удължи с един ден срока за предложение за промени в проектобюджет 2007, който изтича днес. От опозицията искаха срокът да бъде удължен с една седмица. Според сините извинението на управляващите, че не могат да посрещнат Бъдни вечер в парламента звучало несериозно.