Кирил Ананиев
Кирил Ананиев / БГНЕС, архив
Тези, които се връщат от държави, засегнати от коронавируса и трябва да са под "доброволна карантина" трябва да вземат отпуск, тъй като не може да им се издаде болничен. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред журналисти в Министреския съвет.

Той обясни, че това важи за хората, които нямат симптоми, но се връщат от рискови дестинации. Тъй като нямат проява на болестта, нямало нормативно основание да се издаде болничен. Затова те ще трябва да уведомят работодателя си и да излязат в платен или неплатен отпуск за 14-дневен срок.

Проф. Мутафчийски: Завърналите се от страни, засегнати от коронавирус, да поискат 14 дни болничен (ВИДЕО)

На въпрос дали това не ощетява работниците, които имат определен брой дни отпуск годишно, Ананиев подчерта, че е най-важно здравето на хората.

Сто термокамери ще бъдат разположени на всички гранични пунктове в страната

"А вие представяте ли си каква заплаха може да бъде, ако не остане вкъщи? Първата работа на гражданите, които влизат, е да се обади на своя работодател, че е бил в рисков район и че трябва да бъде 14 дена вкъщи", каза здравният министър. Той добави, че в никоя държава не е регламентирано законово редът при такъв случай с вирус, който се разпрастранява за отрицателно време.

Малко след това социалният министър Деница Сачева обясни, че ще предложи да бъде направено отделно заседание и да бъде обсъден национален координационен механизъм, свързан с "доброволната карантина". Попитана дали не може да се промени наредбата за отпуските и да се даде възможност за платен отпуск в случай като сегашния с коронавируса, тя посочи, че това не е решението.

"Разбирам опасенията, но не искам да взимам решение на крак. Ще поставя въпроса да има координационен механизъм от гледна точка на всички тези въпроси, които вие зададохте. Обръщаме внимание повече на медицинската част, а управленско-организационните аспекти са неясни. Не мога да кажа, че ще променя наредбата, че ще има отпуски. Трябва да има координация на национално ниво и по-активно трябва да бъдат включени личните лекари в преценката кога човек трябва да остане вкъщи", каза Сачева.

"Ако всички сега масово излязат в отпуска, също ще има сериозни икономически отражения", продължи тя.