До седмица-две предстои пикът на грипната епидемия
До седмица-две предстои пикът на грипната епидемия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
До седмица-две предстои пикът на грипната епидемия
37349
До седмица-две предстои пикът на грипната епидемия
  • До седмица-две предстои пикът на грипната епидемия

До седмица-две в страната предстои пикът на грипната епидемия, прогнозират експерти. Грипна епидемия е обявена в София. Прекратени са учебните занятия във всички столични училища от 24 януари до 28 януари. В грипна ваканция са и учениците в област Пазарджик и в Плевен.

По последни данни, около 30% от изследваните болни в София са с изолиран грипен вирус A(H1N1).

10-12 области в страната са около прага на епидемичната обстановка, това каза в интервю за "Дарик кафе" проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

"Грипна епидемия е обявена в област Благоевград, Пазарджик, Плевен, София и Софийска област. Висока е заболяемостта в някои общини във Видин и Кюстендил, където също така има училища с грипна ваканция. Средно за страната заболяемостта е доста висока. Тя се доближава до епидемичния праг и вероятно до края на тази седмица, включително и утрешния ден, ще го достигне", добави Кожухарова.

Тя добави, че и през следващата седмица ще продължат да се увеличават областите, в които се разпространява грипната епидемия, като пикът й предстои до една-две седмици.

Проф. Мира Кожухарова коментира, че в случай на грипно заболяване най-ефективни са антивирусните препарати и антибиотиците са излишни освен ако не става въпрос за усложнения.

Тя посъветва хората, които се чувстват сериозно болни, а и всички онези, които не са толкова зле, но поради някакви причини при тях може да се допусне по-тежко протичане на грипа - хора с хронични заболявания, бременните жени, тези групи от хора веднага да се обърнат към своя личен лекар. "Това е свързано и с възможността не само за ранно поставяне на диагноза, но за вземане на компетентно медицинско решение - дали е необходимо лечение с антивирусни препарати и ако такова е необходимо, личните лекари разполагат с такива препарати и могат да ги дават напълно безплатно на пациентите си", уточни проф. Кожухарова и добави:

"Ако става дума за грип, антибиотиците са излишни, защото от една страна те не унищожават грипните вируси, от друга страна те могат да ни потрябват в един по-късен етап, в случай, че възникне усложнение, което обикновено е бактериално. Колегите са много добре осведомени. Нека да имат предвид на първо място антивирусното лечение, което е много ефективното през първите 48 часа от заболяването. Антибиотиците могат да потрябват в случай, че възникне усложнение. Не виждам смисъл да се купуват антивирусни препарати, при положение, че личните лекари могат да ги дават безплатно. Разбира се, човек може да си ги купи, но трябва да има рецепта за това".

Цялото интервю с проф. Мира Кожухарова чуйте в звуковия файл