/ /iStock
До края на годината България ще има сертифициран авиационен оператор за спешна помощ по въздух, каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на среща със Съвета на директорите на „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД, съобщиха на сайта си от Министерството на транспорта и съобщенията. 

От ведомството припомнят, че след решение на Министерския съвет ликвидацията на държавното дружество беше прекратена, а към днешна дата то вече има назначен Съвет на директорите и предстои избор на изпълнителен директор. За членове на Съвета на директорите са назначени Кольо Колев, Николай Младенов и Димчо Добрев.

Още тази седмица започва работа по подготовка на заявлението за издаване на свидетелство за авиационен оператор, каза още министър Гвоздейков. Предстои провеждането на среща на ръководството на дружеството с Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, които са компетентният орган и осъществяват надзора. „Когато първият медицински хеликоптер бъде произведен през декември 2023 г., ще имаме вече авиационен оператор“, каза министърът.

В началото на август на пресконференция в Министерски съвет министър-председателят акад. Николай Денков също постави въпроса за това защо се е наложило да бъде прекратена дейността на търговското дружество, при положение че има европейски регламент, който изисква тази дейност да се извършва от такива дружества.

„Това, което направи служебното правителство, е да закрие търговското дружество и да прехвърли дейността към Държавния авиационен оператор (ДАО), който няма право да извършва тази дейност. Защо? Не мога да ви кажа. Сега, след една година, ние се намираме в изходно положение, в което ДАО не може да извършва тази дейност. Трябва отново да създаваме търговско дружество, което да поеме тази работа“, посочи още министър-председателят. 

Денков допълни, че се работи по решението на всички проблеми, свързани с осигуряване на помощ по въздуха за българските граждани, съвместно между Министерството на здравеопазването и Министерството на транспорта и съобщенията. 
Йоана Димитрова/БТА