До дни в кардиологичната болница започват да имплантират нов тип кардиостимулатори
До дни в кардиологичната болница започват да имплантират нов тип кардиостимулатори / снимка: Sofia Photo Agency, архив
До дни в кардиологичната болница започват да имплантират нов тип кардиостимулатори
51494
До дни в кардиологичната болница започват да имплантират нов тип кардиостимулатори
  • До дни в кардиологичната болница започват да имплантират нов тип кардиостимулатори

Здравната каса не отпуска достатъчно средства за животоспасяващи апарати, които да се имплантират на сърдечноболни пациенти. За това алармираха специалисти от Националната кардиологична болница. Става въпрос за т.нар. кардио-вертер дефибрилатори, които предотвратяват спирането на сърдечната дейност. Според лекарите около 600 пациенти годишно се нуждаят от подобно лечение, но здравната каса обаче заплащала частично само за 250 от тях.

Животоспасяващият дефибрилатор струва между 14 000 и 20 000 лева, касата покрива до 6000, а останалата част от сумата е за сметка на пациента, съобщи д-р Ивайло Кожухаров - главен асистент в отделението по кардиостимулация в Националната кардиологична болница. По думите му голяма част от нуждаещите се умират, преди да успеят да съберат парите.

„Идеята беше да има списък и когато пациентът събере парите да бъде извикан. За радост на пациентите и обществото една от фирмите производителки миналата година направи дарение на 50 такива кардио-вертер дефибрилатори, които абсолютно безвъзмездно бяха дадени. И като започнахме да звъним на хората от списъка, за съжаление, 10% от тях успяха да се възползват. Останалата част просто не отговориха”, обясни той.

До 10 дни в кардиологичната болница ще започнат да се имплантират и нов тип кардиостимулатори. Те са за хора, които се нуждаят от ядрено-магнитен резонанс, а устройството ще ги предпазва от вредното въздействие, в резултат на изследването. За новата процедура пациентите ще заплащат по 1000 лева.

От ръководството на кардиологичната болница споменаха и за друг проблем, освен недостига на средства за импланти. Става въпрос за липсата на места за специализанти по кардиология в университетските болници. Според директорът на лечебното заведение доц. Владимир Пилософ трябва да се въведат държавни изисквания за задължително продължаващо медицинско обучение на лекарите. „Просто не трябва да има изключения,това е единствената възможност за поддържане на квалификацията. Тези, които си го имат отвътре, сами ще идват да го търсят, а тези, които не им идва отвътре, ще бъдат принудени да дойдат да чуят каквото трябва. Няма друг начин”, коментира доц. Пилософ.

Болницата е обучила над 5000 лекари, през тази година обаче не е отпуснато нито едно място за специализация по кардиология.