До април внасят обвинителен акт срещу двама от „Берета“ за взривовете край Петолъчката
До април внасят обвинителен акт срещу двама от „Берета“ за взривовете край Петолъчката / снимка: БГНЕС, aрхив

До средата на април срещу собственика и управител на фирма „Берета трейдинг" и началника на производствения процес в базата за утилизация на боеприпаси близо до село Лозенец ще бъде внесен обвинителен акт заради взривовете край Петолъчката в началото на юни миналата година. Това съобщи окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев Следователи от Национална следствена служба са повдигнали обвинения срещу двамата.

Те са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества, които се изискват по закон. Вследствие от неприемането на тези мерки е допуснато взривяване, което е причинило смъртта на трима работници, и телесни повреди на други.

Същината на обвинението е, че предметът на договора е да бъдат унищожени взривните вещества, но вместо унищожаването им, те са били разкомплектовани, което е в нарушение на всякакви изисквания, обясни Ханджиев.

Наличните данни доказват, че количествата в базата са надхвърляли многократно нормите, които е позволено да бъдат съхранявани. Ако те бяха в нормални количества, взривът не би се прехвърлил в съседните складове и не би нанесъл други значителни щети, посочи Хаджиев. Обвинението предвижда наказание от 5 до 15 години и представлява особено тежък случай, каза още Ханджиев.

На 5 юни миналата година се взривиха боеприпаси в складове за утилизация на фирма "Берета трейдинг"край Петолъчката, Сливенско. Пострадаха 18 работници, девет от които по-тежко, а трима души бяха обявени за загинали.

Други новини от Сливен