До 50 лв. глоба за замърсен автомобилен номер
До 50 лв. глоба за замърсен автомобилен номер / netinfo
Народното събрание увеличи пет пъти глобата за мръсен номер на автомобил, като прие на второ четене поправки в закона за движение по пътищата. От 10 на 50 лева скача санкцията за замърсена регистрационна табела. Председателят на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев обясни, че глоба за мръсен номер има, „ние допълваме, че този който използва някакви вещества или химикали, за да може новите технически средства, разположени по населените места, по пътищата и тези, които ще се разполагат в бъдеще, съответно също да понасят отговорност за това, че номера не се чете. Поради използването на такива вещества, с които умишлено да се скрие номера”, каза той.

Депутатите решиха още от догодина половината от глобите, които събира КАТ да се изразходват за изграждане на система за видеонаблюдение по пътищата. „Глобите се очаква да бъдат към 55 млн. това означава, че 25-30 млн. годишно ще се използват за закупуване на техника и технически средства, които да се разполагат в населените места и по пътищата, където има интензивен трафик”, уточни още Мирчев.

Не се прие и идеята на Светослав Спасов от БНД тежкотоварните автомобили да се движат в определени часове в петък и през почивните дни, каквато по думите на Спасов е била практиката на страни като Италия, Франция и Австрия. Депутатите решиха още 50 процента от глобите, които събира КАТ, да се изразходват за изграждане на система за видеонаблюдение по пътищата.