Депутатите запазиха изискването за уседналост при евроизборите
Депутатите запазиха изискването за уседналост при евроизборите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
На евровота ще могат да гласуват наши граждани или на държава от ЕС
70546
На евровота ще могат да гласуват наши граждани или на държава от ЕС
  • На евровота ще могат да гласуват наши граждани или на държава от ЕС

На евровота да имат право да гласуват само наши граждани или на държава от ЕС, които през последните 3 месеца са живели в страната или друга членка на съюза. Това реши парламентът като прие окончателно текстове от новия Изборен кодекс.

От ДПС предлагаха да отпадне изискването за уседналост, което ще позволи и на българи, които живеят в страна извън ЕС да упражнят вот. Темата за уседналостта е засегната и в преходните и заключителни разпоредби, които предстои да бъдат разгледани.

„Да, ние от ДПС неведнъж сме заявявали, че не сме „против" принципа на уседналост, но принципът на уседналост урежда в кои избори и къде да гласува гражданинът, който има конституционните права да гласува, а не чрез принципа за уседналост да се отнемат конституционни права на българските граждани", заяви Мустафа Карадаъй от ДПС.

Две са темите, които са важни за ДПС - една тема е майчиният език, а другата тема, не по-малко важна, е уседналостта - това коментира Павел Шопов от Атака.

"Целта е да си поддържат тезата. Отново и този път да се опитват да мерят температурата на българското общество, на пленарната зала и да видят кое до колко може", каза още той.

Коментар по темата направи и Цвета Караянчева от ГЕРБ:

„Колеги от ДПС, след като сте толкова големи европейци, защото последните няколко дни се наслушахме на вашите европейски ценности - как сте привърженици на тях, нека и в този член да бъдем европейци, защото много от европейските държави имат тази уседналост и те в никакъв случай не можем да ги наречем, че не са демократични", заяви Караянчева.

Освен това депутатите решиха и преференцията при изборите за европарламент да е 5 процента от всички гласували за съответната листа. Това стана при приемането на второ четене на текстове от Изборния кодекс. Предложението е на ГЕРБ, но бе подкрепено от депутатите от Коалиция за България. Срещу него се обявиха от ДПС. Вносителят беше предложил преференцията на евроизборите да е 7 на сто.

Според гласувания текст предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от 5 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Първоначално депутатите приеха да заседават до 19:00 ч., след това беше гласувано до 23:00 ч. и в последствие се съгласиха да продължат до приемане на всички текстове от проекта. Около 00:00 ч. обаче пленарното заседание приключи след почти 15 часа работа на депутатите. След процедурно предложение мнозинството реши заседанието да приключи. Гласуването ще продължи в петък.