Депутатите коментират: Заплаха ли е Русия за България?

/ DarikNews.bg, архив
Русия ли е най-голямата заплаха за сигурността на България? Този въпрос развълнува депутатите днес. Причината - доклад на правителството, който посочва именно Москва сред основните източници на регионална нестабилност, посочва NOVA.
 
„Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, мирна и свободна Европа.“ Това е едно от заключенията в приетия преди 3 седмици от правителството доклад.

Радев: Нашите отношения с Русия не трябва да стават заложници на чужди интереси
 
Ние сме удовлетворени от това, че се назовават нещата с истинските им имена”, заяви Цветан Цветанов от ГЕРБ.
 
Управляващите не се съгласиха с оценките, че тонът към Русия е безпрецедентно остър.
 
„Не бих определил констатациите като тежки, бих ги определил като обективни”, заяви Милен Михов от „Обединени патриоти”.
 
А констатациите включват още тревоги от военните действия на Русия в Черноморския регион и главно в Крим. Тревоги от влошените отношения на руската федерация с НАТО и ЕС. Тревоги от опитите на Москва да превзема позиции у нас чрез военни, икономически и културни способи, представяни като взаимно изгодни приятелски връзки.

Анализатор: България е троянският кон на Москва в ЕС и НАТО
 
„Ние, защитавайки националните си интереси, сме длъжни в рамките на НАТО и ЕС да поддържаме добри отношения с Русия. И тези констатации не помагат, а пречат на тези отношения”, заяви Антон Кутев от БСП.
 
За БСП констатациите са недопустими. А за ДПС - обясними и неизбежни.
 
България е член на ЕС и НАТО. И ние трябва да отчитаме този факт”, заяви Мустафа Карадайъ от ДПС.
 
Така на различно място и по различно време ДПС заговори в един глас с най-големия си опонент – националистите във властта.
 
От посолството на Русия отказаха коментар по доклада, докато не бъде официално гласуван от Народното събрание.
nova.bg