Премиерът Николай Денков отправи призив към вътрешния министър Калин Стоянов и подчиненото му Министерство на вътрешните работи преди началото на заседанието на Министерския съвет. 

"Налага се отново да се върна към темата за сблъсъка между полицаи и протестиращи. Отново искам да подчертая, че преобладаващото количество от протестиращите използваха тази възможност, която имат по закон и по право да протестират, когато не са съгласни с решенията на определени институции, но сред тях имаше провокатори, които предизвикаха полицията и заради това имат огромна вина за това, което се случи. Тези провокатори трябва да бъдат издирени, разследвани и където трябва осъдени. Това е задължение на полицията, на разследващите органи и на прокуратурата. Огромна част от полицаите изпълниха своя дълг така, както трябва да го направят и могат да послужат за пример, но и сред тях имаше такива, които превишиха правата си, които използваха насилие, без да е необходимо, затова те също трябва да бъдат разследвани и наказани", посочи Денков.

Той заяви, че от министъра очаква доклад, в който да са описани всички подадени сигнали.

"В тези сигнали ясно да е оказано кое от лицата, които ги е предизвикало, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се оаква да очаква да получи. И от друга страна - по всички сигнали, свързани с насилие от полицаи, искам яснота които са полицаите, как са разследвани, какъв е резултатът и тези, които са превишили правомощията си, да бъдат уволнени от службите, тъй като нямат място в МВР", посочи премиерът и допълни: "Налага се да го кажа отново, защото изказванията, които чувам от последните дни, ме карат да си мисля, че министерството отново е тръгнало в грешна посока".



Не можем да очакваме от журналистите да ходят с каски на протестите, това не е бойна зона, каза още той. 

Според министър-председателя е много важно да се дефинира ясна и цялостна стратегия и план за превенция на подобни случаи в бъдеще, а също и стратегия за защита на журналистите на терен. 

"Очаквам от МВР да започне обучение на полицаите как да се спазват правата на журналистите и да ги защитават по време на протести. Разбира се те трябва да бъдат със съответните опознавателни знаци", допълни Денков. 

БГНЕС

Премиерът поясни, че е получил информация за сигнал от „БОЕЦ” към прокуратурата за действия на конкретни полицаи, които „демонстрират симпатии към чужди паравоенни организации и отправят заплахи към конкретен министър в кабинета”. Денков очаква проверка и на този сигнал, както и конкретни действия от МВР за цялостна и дълбока реформа, така че такива хора да не могат да служат в силовото ведомство.

"Няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър, има други начини да представят тяхното несъгласие с едно или решение, една или друга личност", допълни Денков. 

"МВР е основна институция във всяка една държава, вие дължите властта, силата, информацията и възможностите за предотвратяване на проблеми и намиране на решение, трябва да действаме самокритично, да търсим къде са проблемите в нас и едва тогава да сочим някой навън, който смятаме, че е виновен и да знаем, че трябва да носим отговорност за координацията между институциите, а не да се опитваме да си прехвърляме отговорността една към друга", призова още министър-председателят. 

"Това е, което очаквам от министъра - тези два доклада са ми изключително важни и по отношение на протестиращите, и по отношение на полицаите. В зависимост от това какво пише в тях, какви мерки са взети, как са наказани виновниците, ще дефинирам отношението си и към министерството, и към министъра", обърна се последно премиерът Николай Денков към вътрешния министър Калин Стоянов. 

БГНЕС