/ Георги Димитров
"До края на тази седмица ще предложим промяна в Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/, с която ще искаме пълна деполитизация и департизация на тази система. За мен е напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо от това кои са партиите", каза пред журналисти служебният министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Попитан къде ще бъде предложена тази промяна, след като няма парламент, образователният министър уточни, че това ще се предложи като проект за закон - за допълнение и изменение на ЗПУО.

"Един месец има публично обсъждане, след което, като се състави новото Народно събрание, Министерският съвет може да приеме това допълнение и изменение на закона, и да го предложи на новото НС. Това е стандартна процедура, аз съм я ползвал и преди, ще я използвам и този път", обясни министър Денков.

По думите му, важно е какво ще решат партиите в парламента, защото това ще е тяхно решение. "Аз казвам моето мнение, като родител, като преподавател. Аз смятам, че в училището няма място за партии и партийна политика", коментира министър Николай Денков.

Той уточни, че всеки има право да е член на партия, но няма право да агитира и да провежда партийни мероприятия в училищната мрежа. Попитан дали това е свързано със сегашната предизборна кампания, образователният министър отговори, че в момента няма такива сигнали и заяви, че "много ясно е дал сигнал, че това няма да се приеме.

"За предишната кампания, за 45-ото Народното събрание, имаше достатъчно данни и аз ги изнесох. 11 от общо 28 началници на Регионалните управления на образованието бяха излезли в дългосрочна отпуска, свързана с партийни дела", съобщи министър Денков. Той каза, че се правят комплексни проверки на Регионалните управления на образованието.

Министър Николай Денков коментира темата, след като връчи в МОН грамоти на отличници, придобили квалификация по професията "Приложен програмист" по Националната програма "Обучение за ИТ кариера".
БТА