Даниел Вълчев: Реформаторският блок не е и няма шанс да стане просто придатък на ДСБ
Даниел Вълчев: Реформаторският блок не е и няма шанс да стане просто придатък на ДСБ / снимка: БГНЕС, архив

„Движение България на гражданите" подкрепя въвеждането на електронно гласуване и задължителен вот на избори, като санкцията за негласувалите граждани да бъде забрана да заемат държавна или общинска служба. Това обяви в интервю за Дарик зам.-председателят на партията Даниел Вълчев. По повод отношенията между реформаторите след евроизборите и пренареждане на листата, Вълчев подчерта, че няма шанс Реформаторският блок да стане просто придатък на една от партиите в блока - ДСБ.

Не мисля, че отношението към ГЕРБ и бъдещата властова конструкция може да ни раздели, каза Даниел Вълчев на въпрос, след като Меглена Кунева декларира преди дни, че въпреки изместването й от първото място в листата за евроизборите, държи в ръцете си единството на Реформаторския блок.

„Единственото, което представлява истинска заплаха за единството на РБ е начинът, по който искаме да изглеждаме на хората. Ясно е, че в Реформаторския блок са събрани различни партии. Това, което обаче със сигурност трябва да е ясно, че РБ не е и няма никакъв шанс да стане просто придатък на една от политическите партии - говорим за ДСБ. В този смисъл разчитаме на равноправието", подчерта в коментара си Вълчев.

За отношението към ГЕРБ и евентуално партньорство с Борисов

По повод отношението към ГЕРБ Даниел Вълчев напомни, че ДБГ е възникнало като алтернатива на управлението на ГЕРБ. „Това никога не сме го крили, Борисов го знае и ние го знаем. Нямаме лични проблеми нито с него, нито с който и да е от ГЕРБ, но това е един емоционален момент, който за нас е важен", коментира още зам.-председателят на партията.

Според него „ако идеята е това управление просто да се повтори", едва ли симпатизантите на"Движение България на гражданите" биха подкрепили управление на ГЕРБ. „Ако всички сме си взели поуки от това, което се е случило - и преди, и сега, мисля, че с общи усилия може да вървим напред", коментира още Даниел Вълчев.

Не гласуваш на избори, нямаш право на държавна или общинска служба

По повод обсъждания референдум за изборните правила Вълчев съобщи, че ДБГ подкрепят две неща - да има електронно гласуване и да се мисли за задължително гласуване, но с уговорката, че не е важна задължителността, колкото санкцията. "Една от най-добрите санкции е, ако човек не е гласувал на избори, да няма право да бъде държавен или общински служител. Как така ще си държавен служител, като не те интересува кой управлява тази държава?!?", коментира той.

Напомняйки, че образованието до 16 години е задължително, Даниел Вълчев посочи, че е за мек образователен ценз. Мек означава, ако в едно машинно устройство има достатъчно контролни въпроси, така че ако човек е обективно неграмотен да не може да гласува, поясни той.

Нов кабинет да работи година до ВНС, което да промени Конституцията

Пак се влиза в някаква патова ситуацията, защото доколкото разбрах от изявленията на ръководството на БСП те очакват договореност с другите сили, за да може правителството да подаде оставка, а пък част от другите очакват да се подаде оставка, за да може да се постигне съгласие, коментира Вълчев по повод консултациите при президента за провеждането на предсрочни избори.

„Ако правилно разбирам в целия този шум, според мен става въпрос за това колко дълго ще управлява служебния кабинет и какъв ще бъде този служебен кабинет", каза той минути преди да станат ясни резултатите от заседанието на КСНС при президента Росен Плевнелиев.

Даниел Вълчев напомни старата теза на реформаторите, че е добре следващото правителство да работи една година и да подготви нова Конституция, като след това най-накрая Велико Народно събрание да „рестартира системата".

Да не се говори кой да е премиер, а кои четири-пет промени да се случат

Въпросът е не да се коментира кой кого иска за премиер, а най-накрая да се видят четири-пет неща, които в България трябва да бъдат свършени. Едно от тях е здравната система, защото ако продължаваме така от най-болната нация в Европа, каквато сме от доста време, ще се превърнем в една екстремно изчезваща нация в Европа, подчерта Даниел Вълчев. Той не скри, че има риск Реформаторският блок да се окаже в изолация в един следващ парламент, но подчерта, че държавата има нужда от мнозинство, което да прокара четири-пет важни промени.

Проблемът не е в Пеевски или Ивановски, а в средата, която ги ражда

Не съм чул сериозен човек да коментира скандала Пеевски-Цветан Василев, защото ние нищо не знаем, а виждаме един панаир по медиите, каза още Даниел Вълчев. Той посочи, че ако е вярно това, което се говори, не може лични отношения на когото и да е в една държава, да засягат до такава степен поведението на държавните институции.

„Когато упражняваш власт, както в случая с прокуратурата, трябва да имаш ясни параметри на упражняването на власт. Ако в случая тези хора наистина са подготвяли нещо, те трябва да си понесат наказанието. Ако това не е вярно обаче, някой друг трябва да си понесе наказанието - хората, които са си сложили подписите под съответните документи, така че да има някакъв ред в тази държава", коментира Вълчев по повод твърденията за готвено убийство срещу депутата от ДПС Делян Пеевски.

Не зная дали мълчанието на прокуратурата е нарочно, но съм уверен, че до няколко дни, до края на седмицата този въпрос все пак ще се разреши - допускам, че и главният прокурор ще вземе някакво становище по въпроса, допълни Даниел Вълчев.

Той подчерта, че когато става въпрос за публични институции - като банките, шега не бива. Ако някой си мисли, че в България е възможно да се постави под съмнение една част от финансовата система, а останалата да си е добре, много дълбоко греши, каза той.

Валутният борд и стабилността на банковата система устояха в България, въпреки всички дивотии през последните години - ако това нещо бъде поставено под съмнение, тази страна отива на никъде, заяви зам.-председателят на партия ДБГ.

Цялото интервю с Даниел Вълчев слушайте на Radio.DarikNews.bg