/ ВМРО
С декларация от трибуната на Народното събрание "Обединени патриоти" отбелязаха 100-годишнината от подписването на Ньойския договор и напомниха за наложените на България санкции.

От ВМРО настояха, че е задължение да се погрижим за нашите братя и сестри, останали по силата на документа извън Отечеството си. 

100 години от Ньойския договор


"На 27 ноември 1919 година, точно преди 100 години в Парижкото предградие Ньой, България е принудена да подпише договор, който още тогава с право е наречен от съвременниците диктат. Съгласно Ньойския диктат от България са откъснати Западните покрайнини – Царибродско, Босилеградско, села от Трънско и Кулско, Струмишкото поле, де факто и Беломорска Тракия. Също така губим и освободените през войната и населени с българи области на Поморавието, Македония и Добруджа. Освен териториалните загуби сме задължени да изплатим репарации в размер на 2 млрд. и 250 млн. златни франка, което представлява около 22% от националното ни богатство по оценка от преди войните", прочете в декларация името на групата депутатът от ВМРО Йордан Йорданов.

По думите му Ньойският договор се оказва най-пагубната „спогодба“ в българската история след Освобождението.

"И ако в годините до 1944-та българските управници са имали желание, са имали ясна политика за ревизия на тази несправедливост, то забвението и примирението след това са плашещи. Дежурното оправдание, че „от Москва не дават“ важеше до преди трийсетина години. Какво пречи днес да защитим нашите сънародници, останали извън пределите на България? Кой, ако не българската държава може да го направи?", запита Йорданов.

Учени дискутират отражението на Ньойския договор върху София

Той даде пример с народите със сходна историческа съдба през ХХ век – германци и унгарци. 

"Каква е тяхната национална политика последните десетилетия по отношение на сънародниците им зад граница. Без излишни емоции, без реваншизъм, следвайки последователно националните си интереси. Това трябва да правим и ние като българска държава, ние като народни представители, ние като достойни синове и дъщери на предците си. Това е наша мисия като „Обединени патриоти“ в управлението на страната и мислим, че имаме своите успехи. Ако всички поемем в тази посока, то успехът ще е неминуем. Само така ще сме си взели правилната поука от историята … макар и със 100 години закъснение", завърши декларацията Йордан Йорданов.