Д-р Живко Черкезов: Съсловието работи със страх от медийни атаки
Д-р Живко Черкезов: Съсловието работи със страх от медийни атаки / Sofia Photo Agency
Интервю на Нина Александрова с д-р Живко Черкезов
52778
Интервю на Нина Александрова с д-р Живко Черкезов
  • Интервю на Нина Александрова с д-р Живко Черкезов

Нека обществото да разбере, че колкото по-спокойно и толерантно се отнася с нас като съсловие, толкова резултатите в здравеопазването, въпреки недофинансирането, ще бъдат по-добри. Това каза в предаването “Кой говори” анестезиологът от ИСУЛ д-р Живко Черкезов. Той разказа, че по-миналата година 85% от новозавършилите лекари в неговата специалност са се ориентирали към чужбина. Ето какво още каза д-р Черкезов пред водещата Нина Александрова.

Водещ: Днес ви представяме един от най-добрите лекари в болница ИСУЛ в специалност анстезиология. Това е д-р Живко Черкезов, главен асистент в клиниката по анестезиология и реанимация. Здравейте!

Д-р Черкезов: Добър ден, госпожо Александрова! Идвайки насам към радио Дарик, болницата е тук, на няколко крачки, идвах с леко притеснение, но и с уважение към вашето радио. Защото в първото частно национално радио не се забелязва негативизъм към нашето съсловие. За разлика от вас някои други медии, няма да споменавам от колегиална гледна точка, ни изкараха “убийци в бели престилки”, “търговци в бяло” и какви ли не епитети, неприятни за нашето съсловие. Все пак ние сме лекари, работим в хуманитарната медицина. Все пак медицината е изкуство. И ние трябва в рамките на каноните, правилата за добра медицинска практика да се грижим за пациентите, които постъпват в нашата болница. Това се касае и за другите номинирани колеги, които са също достойни за уважение, не мога да кажа, че и други не заслужават. Аз съм приятно изненадан, без да знам, че има такова проучване на вашата медия в синхрон с “Галъп интернешънъл”, получих покана да присъствам на церемонията.

Водещ: И не знаехте, че сте попаднал в тази класация…

Д-р Черкезов: Не знаех, но вече ми бяха казали, че щом съм получил покана, може би има нещо. Приятно впечатление ми направи встъпителното слово на вашия директор г-н Радосвет Радев, който отново потвърди липсата на негативизъм на вашата медия към нас. Трогна ме с някои думи, особено когато каза, че може би някъде високо от небето неговият баща го гледа и благодари, че той прави нещо добро за лекарското съсловие.

Водещ: Вярно е, че в Дарик радио не си позволяваме да даваме оценки. Тези хора, които не са попаднали в класацията, това не означава, че не са добри лекари…

Д-р Черкезов: Между тях има много добри, може би има и по-добри от мен. Много от тях са по-млади, те ще попаднат по-нататък в други класации. Лично за мен това е една приятна изненада и аз ценя тази номинация много повече, отколкото парична награда. Казвам ви го искрено и честно, защото моето поколение, роден съм през 52-ра година на миналия век, все още имаме останали така някои идеали. И така, въпреки неблагополучията в системата, продържаваме да работим в тази специалност, която лично за мен е едно удоволствие. Нека обществото да разбере, че колкото по-спокойно и толерантно се отнася с нас като съсловие, толкова резултатите в здравеопазването, въпреки недофинансирането, ще бъдат по-добри. В момента съсловието работи със страх от медийни атаки, от това да не стане обект на някои юридически институции, не дай си Боже. Това, разбира се, става в цял свят, но пак апелирам към обществото да бъде малко по-толерантно към нашата дейност.

Водещ: Казахте нещо много интересно – анестезиологията като кауза. Каква кауза е анестезиологията?

Д-р Черкезов: Като стажант лекар обичах много хирургията, асистирах на операции, много ми беше интересно. Но разбрах, че не ми достигат някои качества в областта на оперативната медицина. И тъй като най-близо до оперативната медицина е анестезиологията, реанимацията и интензивното лечение, реших да се отдам на тази специалност.

Водещ: Колко години трудов стаж имате?

Д-р Черкезов: От 18 декември 1978 г. съм започнал да специализирам.

Водещ: 34 години…

Д-р Черкезов: Да, толкова ми е стажът по специалността.

Водещ: Кажете за специализиациите, трудно ли е сега за младите лекари?

Д-р Черкезов: Ами какво да ви кажа, малко започвам да настръхвам. Много е тромава машината за специализация не само в нашата специалност, а и във всички други. Колегите трябва да бъдат зачислени за специалност чрез съответен изпит. Този изпит изисква подготовка. Много от младите колеги, без да имат стаж, се явяват на този изпит за специалност. В това няма нищо лошо. Но когато се явиш на този изпит за специалност, има платена специализация, малко е процентът държавната поръчка, много от колегите в другите специалности трябва да си плащат, за да специализират. Ами представете си особено тези, които са семейни, как могат са свържат двата края. Много е трудно те спокойно да се развиват, усъвършенстват, за да стигнат върховете на професията. За радост колегите, които работят при мен, са добри, те имат за цел да си вземат специалността. Благодаря, че са останали да работят в България. Защото по-миналата година от випуска 85% от новозавършилите колеги се ориентираха към чужбина.

Водещ: Ето го другият проблем, д-р Черкезов, заминават анестезиолозите за чужбина…

Д-р Черкезов: Да, да, това е лоша тенденция. Ами вижте, единият начин е с някаква реорганизация, реформа, другият прост начин е с едни знаци, създадени от древните финикийци.

Водещ: С пари…

Д-р Черкезов: Аз не съм груб материалист, но виждам, че за вече 22 години преход нещата в здравеопазването трудно вървят, въпреки че всеки кабинет полага някакви усилия. Дори премиерът Борисов призна, че здравеопазването е проблем, виждате колко министри се смениха този мандат, колко зам.-министри по лечебната част се смениха. И, дай Боже, да се не сбъдва вицът за опашката пред “Света Неделя”…

Водещ: Опашката за министър, че върви бързо. Разкажете ни за хората и апаратурата във вашата клиника в ИСУЛ.

Д-р Черкезов: Имаме и по-нова апаратура, имаме и стара и амортизирана апаратура. Има поддръжка, разходи за консумативи, много неща, които са свързани с финансиране. Поради това, че отново имаме делегирани или лимитирани бюджети, например доколкото разбрах нашата болница тази година е с 10% по-малко, не стигат пари за много неща.

Водещ: Какво следва от това?

Д-р Черкезов: Директорът и бордът се чудят как да лавират. Даже в момента например в централна реанимация в някои операционни зали имаме повредени монитори.

Водещ: Амортизираната техника може да крие рискове за пациента, някой може да умре заради такава техника…

Д-р Черкезов: За щастие засега нямаме такива инциденти. Но се стараем да подхождаме и с интуиция, и с така наречения клиничен мониторинг, тоест окото, главата, ушите.