„В момента наблюдаваме нарастване на броя на заразените, което ще постави всички системи под напрежение”. Това заяви в ефира на “Здравей, България” пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Д-р Симидчиев за маските: Вирусът ни дава възможност да мислим като общество

Той сравни ситуацията в страната с разрастващ се пожар. Намаляването на разпространението му може да стане със спазване на дистанция и поддържане на хигиена на ръцете. 

„Когато имате макар и минимални оплаквания като запушен нос, драскане в гърлото, температура и други симптоми, имайте предвит, че в медицината работим с нещо, наречено предварителна вероятност. 

В момента няма други инфекции, няма грип А, няма грип Б. Вероятността да имате коронавирус е голяма. Самоизолирайте се, останете си вкъщи. Не разпространявайте инфекцията”, призова медикът.

Според него, в момента е важно обществото да е сплотено, а не разделено по отношение на мерките и справянето с кризата. „Има много променливи, които касаят както приема, така и действията в болниците.

Спазването на протоколите е много важно. Съществено нещо е всеки един компонент от този процес да се мониторира, защото единствено чрез данни можем да управляваме кризата”, каза още той.

Д-р Александър Симидчиев: Училищата могат да станат център на заразата, но не и в огнище

Д-р Симидчиев е на мнение, че по-често човек сам може да усети неразположение и да се самоограничи. При по-сериозни симптоми - ускорено дишане, сърцебиене, задух, е редно човек да се свърже с Бърза помощ", смята пулмологът.

Той посъветва често да проветряваме помещенията, тъй като сгъстеният въздух е опасен. Основният риск бил близкото разстояние между хората и неносенето на предпазни средства. 
nova.bg