Частните охранителни фирми се обединяват
Частните охранителни фирми се обединяват / netinfo

Частните охранителни фирми обсъждат обединяване на бранша и сливане на петте асоциации до края на следващата година. Това се решава на втората национална среща на частните охранителни фирми в столицата. В специално обръщение до президента, премиера и председателя на Народното събрание те настояват за спешни промени в Закона за частната охранителна дейност, които се налагат от присъединяването към Европейския съюз

Във втората национална среща на частните охранители участват 176 фирми от 27 градове в страната. Две от асоциациите в бранша вече са подписали споразумение за обединяване – това са Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана с председател ген. Людмил Маринчевски, и Националната асоциация на фирми, охраняващи с технически средства с председател Огнян Тодоров.

По думите на ген. Маринчевски се очаква до края на следващата година обединението на частния сектор за сигурност да приключи. Целта е ефективна защита на колективните интереси на работодателите в частния сектор за сигурност и общо представителство в отношенията с държавните и общински органи, и социалния диалог.

Частните охранители настояват в закона да се премахнат звената за самоохрана, които работят само на регистрационен режим и не се лицензират от МВР, да се регулират детективските услуги, и да се даде право на охранителите да извършват обиск на лицата, които задържат при извършване на престъпление, и частните охранители да придобият качеството на длъжностни лица.

Ген. Маринчевски обаче подчерта, че в сектора все още преобладават ниските цени и лошото качество на услугите, значителен "сив" дял, некоректност, нелоялна конкуренция и корупция.