Част от архивите на Държавна сигурност остават тайна
Част от архивите на Държавна сигурност остават тайна / netinfo

Народното събрание реши да не отваря всички архиви на бившата Държавна сигурност. Гласувано бе да не се огласяват имената на лицата, които след 1991 година заемат или са заемали длъжността началник на отдел, сектор или секция във военното и цивилното разузнаване.

След дълги спорове беше одобрен предложеният от вътрешната парламентарна комисия текст, който ще остави в тайна имената на шефовете на отдели и сектори в службите „Военна информация" към министъра на отбраната и в Националната разузнавателна служба.

107 депутати подкрепиха този текст, 42-ма гласуваха „против”, а деветима се въздържаха. По време на дебатите в залата се сблъскаха двете основни тези – обещаното пълно отваряне на архива и защитата на българското разузнаване.

„Целта ви е да прикриете следите на една стратегическа задача на Първо Главно управление на бившата Държавна сигурност – да произведе капиталистите в България”, обърна се към мнозинството лидерът на ДСБ Иван Костов. Тъмносините са категорични, че така ще бъдат скрити много разузнавачи, които днес са на публични длъжности.

„Капката катран в кацата с меда” нарече последните внесени поправки в закона лидерът на СДС Петър Стоянов.

Татяна Дончева от Коалиция за България заяви, че всеки шеф на служба, който смята да използва изключението в закона за разузнавачите от двете служби, за да укрие и други лица и информация, ще носи наказателна отговорност.

Председателят на групата на левицата Михаил Миков обвини опозицията в демагогия и лицемерие по време на дебатите, защото, каза Миков, десницата е нанесла доста поражения на службите, използвала е зависимостите и е разчиствала вътрешно-партийни проблеми чрез реактивиране на бивши агенти.

Над 140 журналисти и публични личности се обявиха за пълното разсекретяване на архивите на Държавна сигурност. Сред подкрепилите тази позиция в подписка са Георги Лозанов, Явор Гърдев, Евгений Дайнов, Георги Папакочев, Явор Дачков, Иван Кръстев, Александър Кашъмов, Галя Прокопиева, Андрей Райчев, Велислава Дърева, Асен Григоров, Иво Инджев, Татаня Буруджиева, Илия Божинов, Михаил Константинов, Васил Чобанов, Стояна Георгиева, Цветанка Ризова, Кольо Колев, Лили Маринкова, Иван Яхнаджиев, Душана Здравкова, Ясен Бояджиев, Евгений Михайлов и други.

Чуйте повече в звуковия файл