/ БГНЕС
Българските превозвачи излизат на протест в Брюксел против пакета „Мобилност”.  Два лъча от камиони – български и румънски ще преминат през центъра на белгийската столица на 10 януари, когато Комисията по транспорт в европарламента ще обсъжда законодателните предложения. Към протеста ще се присъединят българските евродепутати.

Всички български служители в европейските институции ще бъдат призовани да подкрепят протеста и да се включат в него. След среща на сдруженията в автомобилния транспорт с представители на изпълнителната власт, Народното събрание и евродепутатите ни, стана ясно, че протестът ще е първата стъпка от поредица действия, чиято цел е промяна или блокиране на пакета „Мобилност”. Той е дискриминационен спрямо България и по своята същност представлява кражба на бизнес, заявиха участниците в срещата.

България остава против промените в пакета „Мобилност“

Според транспортният министър Росен Желязков приемането на законодателните промени от пакета „Мобилност” ще раздели Европа, защото:

"Въвеждат се дискриминационни и непропорционални правила, които са прецедент в европейското законодателство и нарушават правилата за работа на Общия пазар", обясни Желязков.
Българските евродепутати изготвят алтернативни текстове, които ще внесат следващата седмица и ще работят за мнозинство в европарламента за блокиране или изменение на законодателните промени, така, че интересите на българските превозвачи да бъдат защитени,  заяви евродепутатът Андрей Новаков.

"Това означава те да могат да ползват кабината за почивка, да не се налага връщане на камиона в държавата по произход и връщане на шофьора - никой да не му го налага, да могат да пътуват вътре между различните държави на ЕС неограничено“, каза Новаков.

Превозвачи: Битката по пакет "Мобилност" е спечелена, но войната предстои

Дошъл е моментът да се конфронтираме с ЕС и да защитим националните си интереси, категоричен бе евродепутатът Светослав Малинов. Той изрази съжаление, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС не е поставен въпросът за проблемите на българските превозвачи.

"Това е законодателство, насочено срещу конкретни държави и то е насочено от група държави, които искат да намалят тяхната конкурентноспособност. Дошъл е моментът, в който българската държава вече в Съвета трябва да използва всички лостове, включително и заплахи", подчерта Малинов.

Към протеста на българските превозвачи в Брюксел ще се присъединят  румънци, поляци, литовци и латвийци, съобщи евродепутатът Ангел Джамбазки.