Българите зад граница вън от списъците за избори тук
Българите зад граница вън от списъците за избори тук / netinfo

Българите, трайно напуснали страната, да бъдат отстранени от избирателните списъци за президентските избори, за тази идея на правителството съобщи министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. На него правителството възложи да координира дейността по изработването и публикуването на избирателните списъци.

Уточняват се критериите, по които ще се преценява дали един човек трайно е напуснал страната, за да бъде отстранен от избирателния списък. Ще се разчита само на достоверна информация. Без такава идеята може и да не се приложи на практика, каза Гагаузов.

Ако човек, който е бил в чужбина се върне в страната и поиска да гласува, ще се запише и ще гласува, добави той.

Правителството възложи на министъра на държавната администрация Николай Василев организационно техническата подготовка и координацията на изборите за президент и вицепрезидент на 22 октомври.

До 24 август той ще внесе за утвърждаване в МС проект на план сметка за разходите по организационно техническата подготовка и провеждането на изборите. Той ще предложи още образци за документите и бюлетините за изборите, както и проектна тарифа за заплащане на диспутите, клиповете и предизборните хроники, излъчвани от БНТ и БНР и техните регионални центрове.