България и Молдова ще си сътрудничат в енергийната сфера с договор за достъп и транспорт на природен газ чрез газопреносната система на „Булгартрансгаз“. В Кишинев под документа подписите си положиха директорите на газопреносните оператори на двете страни – Владимир Малинов и Виктор Бинзари.

Споразумението бе подписано след срещата на българския държавен глава Румен Радев, който е на двудневно посещение в Молдова, с президента на страната Мая Санду. 

След разговорите на „четири очи“ между двамата и разговорите на ръководените от тях делегации в Президентския дворец в Кишинев Радев отбеляза, че двете страни могат да отговорят на предизвикателствата единствено като си сътрудничат. Президентът отбеляза, че България вече е постигнала значителен успех по темата за диверсификацията на източниците и маршрутите на газ, основно чрез изграждане на междусистемни газови връзки със своите съседи и дялово участие в терминали за втечнен газ.

„Сега можем да избираме доставчици от цял свят според цена и сигурност на доставките. От друга страна имаме трансбалканския газопровод, който преди години осигуряваше синьо гориво от север на юг, през Молдова. Сега чрез реверсивните възможности можем да доставяме газ от юг на север“, допълни Радев. 

Българският държавен глава допълни, че снабдяването с електричество също е важно за Молдова и разбира загрижеността на президента Мая Санду по всички енергийни въпроси. 

„България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа – около 2 хил. мегавата всеки ден. Наскоро Република Северна Македония се обърна към нас за внос на електрическа енергия на преференциални цени. Тъй като това е невъзможно, защото изискванията на единния европейски енергиен пазар е цялата произведена електрическа енергия да отива на свободния пазар, България, като отговорен съсед и член на ЕС, активира механизма за макрофинансова помощ на Съюза. Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Република Северна Македония ще получи 80 млн. евро за доставка на електрическа енергия по този механизъм. Ние сме готови да я осигурим. С президента Санду обсъдихме възможностите да се активира този механизъм и за Молдова“, обяви Румен Радев. 

Президентът на Молдова Мая Санду посочи, че страната се намира в най-тежката си енергийна криза от обявяването на независимостта си, а със сключения днес договор между двете държави тя съедини националната си газопреносна мрежа с другите системи от Централна и Югоизточна Европа.  

Единството на нивото на всяка държава, но и на целия Европейски континент е много важно днес, за да отговорим решително на войната на Русия срещу Украйна, смята тя.

В рамките на визитата си българският държавен глава проведе среща с председателя на парламента на Молдова Игор Гросу. Президентът Радев поднесе цветя пред паметника на Стефан Велики - молдовския княз, станал известен в цяла Европа с упоритата си съпротива срещу Османската империя.

По официални данни общността ни в Молдова наброява над 50 000 души, като българите са шестата по численост етническа група.

Румен Радев и Мая Санду
БТА