Булевард „Витоша” с ретро премяна
Булевард „Витоша” с ретро премяна / netinfo

Булeвард „Витоша” в пешеходния му участък между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Алабин” ще се промени в ретростил с реализацията на новия проект за архитектурно-художествено оформление на търговската улица. Това каза арх. Тодор Булев, автор на проекта.

Според проекта по най-известната столична улица ще се обособят места за улични художници и мимове между улиците „Неофит Рилски” и „Уилям Гладстоун”. Като туристическа атракция се предвижда да преминава и ретротрамвай. В архитектурен стил от 30-те години на миналия век ще са елементите на градското обзавеждане – пейки, кашпи, дори стълбовете за улично осветление.

Продажбата на вестници, списания, сувенири, цветя ще се извършва само от кръгли павилиони, като сергиите и масите за амбулантна търговия ще изчезнат. Плакати и афиши ще се лепят на специални рекламни колони. На заведенията по улицата се разрешава да разширят търговската площ, която ползват като открити кафенета.

На пл. „Света Неделя” ще се изгради туристически център. Освен това тук ще се монтира часовникова кула, която ще показва колко е часът в различни столици по света чрез дузина отделни часовници, обединени в едно тяло. Освен това е възможно да се изпише и разстоянието от пл. „Света Неделя”, където се твърди, че е географския център на София до отделните столици. На площада може да се отдели и място за изпълнения на духов оркестър.

Проектът на арх. Булев е одобрен на 2 май от гл. архитект на София Петър Диков и реализацията му може да започне през лятото