БСП настоява за освобождаването на Станимир Флоров от поста му
БСП настоява за освобождаването на Станимир Флоров от поста му / снимка: Sofia Photo Agency, архив

БСП поиска премиерът Марин Райков и министърът на вътрешните работи Петя Първанова веднага да освободят от длъжност директора на ГДБОП Станимир Флоров.

„Тe не могат да бъдат безучастни, след като Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу Станимир Флоров за такова тежко престъпление, като получаване на подкуп в особено големи размери”, пише в позиция на социалистите, разпространена от пресцентъра на партията.

От БСП припомнят, че още преди месец лидера на партията Сергей Станишев предупреди, че шефът на ГДБОП е гръбнакът на полицейщината на Цветан Цветанов и изпълнител на неговите поръчки. Освен това социалистите настояват президентът Росен Плевнелиев да излезе с позицията, защото носи пряка отговорност за работата на служебното правителство.

По-рано днес прокуратурата образува досъдебно производство за даване на подкуп срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров. В сряда обвинението получи по имейла сканирани копия от материали от оперативно дело, водено срещу Флоров и съдържащо класифицирани документи с гриф „Строго секретно”. След анализ и събиране на допълнителни доказателства, прокуратурата е преценила, че та са достатъчно достоверни за започването на разследване срещу шефа на ГДБОП.