Борисов се застъпи за разжалвания ген. Димитър Шивиков
Борисов се застъпи за разжалвания ген. Димитър Шивиков / снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов изразява тревога от начина, по който "Военна полиция" е проверявала генерал Димитър Шивиков, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

На днешното заседание на кабинета той пита военния министър как "Военна полиция" може да работи по анонимен сигнал срещу генерала, без да докладва за случая на министъра, се посочва в стенограмата от заседанието, публикувана на страницата на МС.

Ген. Шивиков: Напускам армията с огорчение

"Не можеш да имаш началник на "Военна полиция", който да вкарва генералите в прокуратурата, без да ти докладва", казва Бойко Борисов. Премиерът посочва, че е разговарял по темата с президента Росен Плевнелиев и върховният главнокомандващ също е изразил тревога от казуса.

Бойко Борисов подчертава, че трябва да се направи всичко възможно да се помогне на генерал Шивиков, макар че те не бива да се месят в работата на съдебната власт.

През последната година са повдигнати обвинения срещу 2400 офицери и войници, само 113 от тях са стигнали до съда, а само шестима са осъдени, казва военният министър.

Производството срещу ген. Шивиков е заради установени нарушения

"Проблемът е, че ако съдът реши, че няма основание да бъде повдигнато обвинение, ние не можем да го върнем повече в системата. Веднъж напуснал системата, той не може да се върне", казва Николай Ненчев. Можем да направим много бърза промяна в закона, ще направя среща с парламентарните групи, за да ги помоля в рамките на десетина дни да направим промяна в закона, така че да гарантираме и да запазим авторитета и статута на тези хора, казва министър Николай Ненчев.

Проблемът е, че поддържаме системата на военното правосъдие, което няма оправдание. Те се чудят как да си създават натовареност, за да оправдават съществуването си, казва по време на заседанието министърът на правосъдието Христо Иванов. "Роман може да се напише за начина, по който хвърляме обществен ресурс да поддържаме една абсолютно излишна система", казва още министър Христо Иванов.