Борисов представи публичния регистър за общинската собственост
Борисов представи публичния регистър за общинската собственост / Снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Публичният регистър за общинската собственост беше представен от кмета на столицата Бойко Борисов.

По време на представянето Борисов отново се обърна към общинските съветници от БСП, които миналата седмица го обвиниха, че регистърът не е готов. „Те прекрасно знаеха, че всичко е готово и се опитаха да си направят PR акция на мой гръб”, каза сточният кмет.

Публичният регистър за общинската собственост е качен на интернет страницата на Столична община - sofia.bg. Все още в него не са описани имотите от районите Подуене, Слатина, Илинден, Кремиковци и Нови Искър.

Кметът на София обеща всяка седмица регистърът да се допълва. И още:

"До един месец ще имаме регистър на концесиите. До месец и половина, нека да са два, ще имаме регистър на сделките от мандат 2003-2007 година. След това ще вкарваме назад във времето всички останали. До два месеца, два и половина и регистър на общинските фирми ще бъде качен. По този начин мисля, че максимално прозрачно и възможно за жителите на София е да си проверят каквото искат като информация", каза Борисов.

В публичния регистър за общинската собственост може да се търси по най-различни параметри, обясни секретарят на Столична община Росен Желязков.

След представянето на регистъра кметът на София Бойко Борисов потвърди появилата се информация, че фирмата, която ще строи небостъргач в София на мястото на бившия ресторант „Ропотамо”, няма разрешение за това.

„Водят се спорове за височината на сградата”, уточни Борисов. На въпрос дали самият той подкрепя строежа, кметът на София каза: „Аз искам тези порутени сгради в София най-после да се премахнат и да се превърнат в нещо красиво”.