Борисов получи мандат за съставяне на правителство
Борисов получи мандат за съставяне на правителство / снимка: Sofia Photo Agency - Юлиана Николова
Борисов получи мандат за съставяне на правителство
21233
Борисов получи мандат за съставяне на правителство
  • Борисов получи мандат за съставяне на правителство

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов получи от президента Георги Първанов проучвателен мандат за съставяне на правителство. Преди това държавният глава и бъдещият премиер на страната разговаряха повече от 20 минути в кабинета на Първанов. Според законодателството в седемдневен срок Борисов трябва да върне успешно изпълнен мандат, който президентът да изпрати в Народното събрание за одобрение.

Ето какво още казаха Георги Първанов и Бойко Борисов по време на връчването на мандата:
 
Георги Първанов: "Използвам случая, за да поздравя още веднъж категоричните победители на тези избори - партията ГЕРБ. Да им пожелая съставянето на бързо, ефективно правителство, което да е в състояние да изпълни очакванията на българския избирател за една промяна, която да бъде съчетана с така необходимата стабилност. Единственото, което бих искал да изразя в заключение като пожелание, като очаквания, е да бъдат провеждани бързи, прозрачни преговори и преговори, които да създадат базата за едно стабилно правителство".
 
Бойко Борисов: „Ние ще съставим самостоятелно правителство. Неправилно е да се казва правителство на малцинството, защото следващата партия има 40 депутати. ГЕРБ има мнозинство в парламента и пълното, и морално право да състави самостоятелен кабинет. Всеки извън БСП и ДПС, който иска да го подкрепи в името на стабилността, може да го направи".
 
Вчера ГЕРБ предложи на „Синята коалиция", „Атака" и „Ред, законности и справедливост" да подкрепят меморандум за основни принципи за подкрепа на управлението. До утре трите политически сили могат да направят предложения за промени в меморандума, а очакванията са до понеделник той да е подготвен за подписване.

На влизане в сградата на президентството Бойко Борисов обяви, че зам.-директорът на Световната банка Кристалина Георгиева няма да се включи в изпълнителната власт.

Борисов получи мандат за съставяне на правителство
netinfo