Борисов и Петров не знаели за случая с 500 хил. марки
Борисов и Петров не знаели за случая с 500 хил. марки / netinfo

Няма данни бившият началник на НСБОП Валентин Петров да се е запознал със сигнала за пране на пари в Топлофикация –София. Това съобщи директорът на ГДБОП главен комисар Ваньо Танов, той допълни, че на папката със сигнала стои подписът на един от бившите зам.-шефове на службата Красимир Младенов.

Танов отказа да коментира повече скандала с мотив, че документите са предадени на министър Петков.

Възможно е Бойко Борисов и главен комисар Валентин Петров да не са били уведомени за случая с 500 000 марки на директора на „Топлофикация”-София Валентин Димитров. Това заяви вътрешният министър Румен Петков. Случаят е прикрит от тогавашния зам.-директор на НСБОП Красимир Младенов.

Сигналът за тези пари е получен на 23 февруари миналата година. След първоначалното разширяване на информацията от оперативния работник обаче от тогавашния зам.-директор на НСБОП Красимир Младенов не са взети съответните мерки, заяви Румен Петков. В информацията има данни за поне още две лица – конкретен банков служител в българска банка, който е давал инструкции какво да се прави, за да не се попадне в периметъра на действия на Агенцията за финансово разузнаване и чуждестранен гражданин, който е внасял суми за заедно с Валентин Димитров. Според вътрешния министър Валентин Петров, тогава директор на НСБОП, не е бил съпричастен на това. Напротив, през април тази година е активизирал случая като директор на полицията. Според данните, с които МВР разполага не е подавана информация от Красимир Младенов нагоре до Валентин Петров, а са подписвани документи от негово име. Сигналът се е движел така, че да стигне до Агенцията за финансово разузнаване, която няма полицейски функции и в която за това е водена дълга кореспонденция, но не и до прокуратурата. Ако през февруари миналата година бяха предприети мерки, въпросът е можело да се приключи много по-рано и с много по-малко щети за държавата, заяви Румен Петков, защото българската банка има много информация за дати и обем на внесените и изтеглени суми.

Министър Петков разбрал за случая тази година, когато Валентин Петров изискал от НСБОП и Агенцията за финансово разузнаване допълнителна Информация по случая. Агенцията без да коментира тези 500 000 марки казала, че няма информация за лице, което да се занимава с пране на пари. Оперативният работник също няма вина за прикриването на случая. За Бойко Борисов, според вътрешния министър вариантите са два – умишлено е прикрита информацията или не е бил информиран за случая и не е проявил интерес към стария случая с 500 000 марки.

Румен Петков ще предостави всички материали на прокуратурата и на комисиите за борба с корупцията в НС, МС и Висшия съдебе съвет.