/ МС, пресцентър
Премиерът Бойко Борисов разкри, че обвиняемият бизнесмен бос Васил Божков очевидно отдавна е бил в близки отношения с бТВ, които му дадоха през последните седмици и трибуна да атакува държавата. Тогавашният хазартен бос е завел в централата на ГЕРБ при лидера на управляващата партия шефовете на телевизията, която сега го брани.

"Как да получа пари от от Божков!? Не съм взел и една стотинка. От Божков получих една пура. И то в централата на ГЕРБ. Беше дошъл с управата на бТВ. Аз сега съм спокоен, ще дойде времето и аз да правя карикатури и комикси, няма да съм вечно премиер", заяви Борисов в интервю за "Панорама" по БНТ. Министър-председателят заключи, че атаката на укрилия се в Дубай с 18 обвинения приема като тези на останалите олигарси, срещу които държавата е повела битка.

Лидерът на ГЕРБ коментира и новото амплоа на бившия втори Цветан Цветанов, като даде да се разбере, че работи против бившата си партия.

"Колегата Цветанов направи, каквото можа за ГЕРБ. Сега прави, каквото може, за да разбива. Колегите от ГЕРБ ще видят кой е бил искрен. Желая му успех", коментира Борисов новия проект на Цветанов.

Халил Летифов: Намалението на ДДС-то не е подкрепа за ДПС, а за българските деца

На опита на водещия да го провокира, че парламентът е подкрепил предложението на ДПС за сваляне ДДС-то на 9% с вносители Карадайъ, Пеевски и Цонев, Борисов отсече: "Който ще да го е предложил, в полза ли е на хората? В полза ли е на всички? Това е важно!", категоричен беше премиерът.


"И големите държави свалиха ДДС-то. Гърция също видяха от нас. За книгите ми беше мечта отдавна”, каза още Борисов, като добави, че днес и германците намалили ДДС на 6%.

Бюджетната комисия намали ДДС-то на детските стоки на 9%

"Вирусът не е победен, нищо не е свършило. Надявам се, че с мерките, дисциплината, вече ясната стратегия, това, че самите хора усвоиха правилата: дистанция, дезинфекция, внимание - това е изключително важно да продължи. Имаме по между 20 и 30 случая всеки ден“, допълни той. Той припомни, че мерките в България са били първи и най-навременни.  Вирусът витае, в различни държави има пикове, като нашите съседи, например", премина на главната тема от последните месеци Борисов.

"Спазвайки и затискайки бързо клъстерите, които се появяваха и бързо отпускайки местата, където можеше, излязохме и първи от строгите мерки, коментира премиерът. Няма учебник и литература, по който да извадиш и да кажеш за COVID, правилото е - няма такова правило.

"Издъниха се най-големите държави, измряха им хората - Великобритания, САЩ, Русия, издъниха се. Ние първи си направихме облекла, маски, очила, лекарството, което казват, че в болница приложено върши най-добра работа. Първо заедно с Италия правихме плазма. Затова имаме и толкова много излекувани", коментира Борисов.

Втора вълна от коронавирус в Северна Македония заради неспазване на мерките

По повод фаловете и объркването на данните в електронната информационна система Борисов каза, че сайтът на СЗО също е блокирал днес. "Спасихме живота и хората, сега продължаваме с работа напред.. „Брутен вътрешен продукт се прави с работа, а не с лежане. От кризата излязохме по-бедни, но здрави. Ние сме в 5-те с най-малко заразени в света", похвали българите Борисов.

"В момента единствено значение има да не си объркаме държавата. Много бързо сега като пчелички трябва да си свършим работата", обобщи премиерът.

Борисов коментира и цената на парното и исканията на Топлофикациите постоянно да я вдигат.

"Много олигарси бяха засмукали в снагата на народа своите октоподни пипала. Имаше един, който, помните, за доставката на газ до България имаше три посредника, не един, не два, три, които да повишават цената, да гепят парите. Ние проведохме изключително тежки преговори с "Газпром" и подписахме договор за 42 % намаление на цената на газа.

"Сваляме я с 42%, а след вечер излиза новина, че вдигаме парното с 22%. Пълно малоумие! Повиках Дончев и ми обясни. Иван Иванов свърши хубава работа, но не може с топлофикациите да ми правят такива номера. Изтекли са им мандатите, а това означава, че можем да предложим други хора", закани се Борисов да сменя всички в КЕВР.

"В понеделник на Министерски съвет 201 млн. лв. връщаме на потребителите, Топлофикациите, хората и бизнеса", каза премиерът за надвзетите от "Газпром" пари.