/ iStock/Getty Images
Предложението е на депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев
Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене законопроекта, внесен от депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев, ДДС-то за бебешки храни и памперси да падне от 20% на 9%. Книжните издания също ще се ползват от намалената данъчна ставка. Очаква се намалените ставки да бъдат гласувани окончателно от депутатите в пленарна зала през следващата седмица. 

Предложението за намаляване на данъка на детските стоки беше подкрепено и от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която принципно е против диференцирането на ставката.

Намаленото ДДС ще важи за детските храни за деца до 3-годишна възраст, както и за детски фармацевтични продукти, в т.ч. памперси. Според приложението на ДПС това са адаптирани бебешки млека, прахообразни каши за бебета или за малки деца, хомогенизирани зеленчукови или плодови пюрета в съдове с нетно тегловно съдържание, ненадвищаващо 250 грама. Включени са и пюретата от месо, риби, зеленчуци, плодове или ядки с тегло до 250 г. Намалението ще направи по-достъпни храните и фармацевтичните продукти за повече семейства.


Виното, бирата и алкохолът, сервирани в ресторантите и предоставяни като част от кетъринг услуга, остават с налог от 20%.