Бойко Борисов бе с министри на инспекция на изграждането на газовата връзка с Гърция
Бойко Борисов бе с министри на инспекция на изграждането на газовата връзка с Гърция / МС
Премиерът Бойко Борисов, председателят на НС Цвета Караянчева, икономическият министър Лъчезар Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектираха изграждането на междусистемната газова връзка IGB при границата с Гърция.

МС

„Искам тази година да стане газопроводът“, изтъкна премиерът. „Газът идва на Александропулис, независимо откъде, ние сме закупили 20% от терминала, тръби 100% българска собственост отиват до Чирен за съхранение, оттам – дали в Сърбия, дали в Северна Македония, В Румъния, целият регион може да се диверсифицира. Затова този ми е най-важният проект“, наблегна Бойко Борисов.



Теменужка Петкова изтъкна, че има 101 км заварени тръби, а от гръцка страна увериха, че се работи усилено „от юг на север към границата“ с България.

Мислят, че е плаж, а то минаваме само през планини, под язовир „Студен кладенец“, под река Марица, под инфраструктурата, за да не затваряме пътищата, защото това са нашите пътища", продължи Бойко Борисов.

МС

"Вече имаме много точен график, защото трябваше април месец да е готов. Пандемията и най-вече нашите приятели в Гърция са в пълен локдаун. Там няма излизане от вкъщи камо ли за строителство.

МС

Ние строихме през това време, но сега искам максимално да увеличим интензитета. Ще питам и ЕК, ЕИБ да ускорим плащанията. Искам всичко да е ясно и прозрачно, защо го правим. Тази година трябва да стане газопроводът“, посочи министър-председателят.

Българският министър-председател посочи, че иска на това място през март с гръцкия му колега Мицотакис да застанат и да видят готови тръбите.

Стартът на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България беше даден на 22 май 2019 г. лично от премиерите на двете страни. Газопроводът ще се свърже с гръцката национална газопреносна система и Трансадриатическия газопровод TAP в района на Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на Стара Загора.

Техническият капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро. На инспекцията присъстваха също и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„С 5 милиона лева сме подкрепили този завод, произвеждащ хидравлика. Затова нито един работник не е освободен, даже веднага могат да назначат още 150 души. Ето това сме направили с антикризисните мерки, за които са дадени вече няколко милиарда. Те влязоха в подобни компании, запазвайки работните места, а и конкурентоспособността“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в завод за хидравлика в Кърджали.
 
Фирмата се е възползвала от подкрепата на правителството чрез мярката 60/40 в периода април 2020-декември 2020 г. и така са запазени близо 200 работни места. Тъй като компанията е възстановила оборотите си, вече не използва антикризисната помощ. Заводът в Кърджали произвежда цилиндри за всички големи компании в света за селскостопанската и пътностроителната техника.
 
МС


„Драго ми е, че има такива млади хора на такива високи длъжности, които си изкарват заплатите, работят, а и на хората дават заплати“, каза премиерът Борисов пред ръководството на завода.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която е народен представител от Кърджали, посочи, че в областта по мярката 60/40 има ползвани над 13 милиона лева и са запазени повече от 6000 работни места.

МС

Премиерът Борисов добави, че с ускоряването на темпа на ваксинацията ще се намалят последиците от пандемията и предприятията ще започнат на функционират в нормалния си ритъм.

В хода на посещението си в завода в Кърджали министър-председателят разгледа технологичния процес по изработката на продукцията, която заради високото си качество и иновации намира пазар в целия свят.