Боевски не може да бъде съден у нас, твърдят юристи
Боевски не може да бъде съден у нас, твърдят юристи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Принудителното изваждане на Гълъбин Боевски от Бразилия не означава, че престъплението му е опростено. Затова той има забрана за връщане в страната, пише в.„Преса”, като цитира информация на бразилското посолство, получена по молба на изданието.

Според специалисти по международно наказателно право случаят „Боевски” в Бразилия по никакъв начин не засяга България. Още повече че бразилските власти го третират като съден. А никой не може да бъде съден два пъти за едно и също престъпление.

Други източници твърдят, че извеждането на Боевски от Бразилия е подготвено поне десет месеца с активното участие на българския посланик.

„Странно е обаче как посланикът се погрижи тъкмо за Боевски, след като има поне 150 българи в бразилските затвори. Какво беше направено за тях”, питат от прокуратурата.

Щангистът Гълъбин Боевски бе задържан на летището в Сао Пауло през октомври 2011 г. с кокаин в багажа и оттогава е в затвор в Бразилия. Наркотикът е бил укрит в специално приготвени тайници в три куфара. На 15 декември 2011 г. бе повдигнато обвинение на Боевски за наркотрафик.

Боевски се прочу с няколко скандала. През 2003 г. той беше наказан за употреба на допинг. Тогава Световната федерация го извади от състезания за срок от осем години и на практика това прекрати кариерата му. През 2008 г. семейството му отново влезе в новините, когато синът му Пол се самонарани със собствения си газов пистолет в училищния двор. Тогава Боевски-старши беше общински съветник в София.

Най-големият си спортен успех Гълъбин Боевски постига през 2000 г., когато завоюва златен олимпийски медал в Сидни.