Близо 1500 военнослужещи са подали рапорт за напускане
Близо 1500 военнослужещи са подали рапорт за напускане / Sofia Photo Agency, архив
Председателят на Българската офицерска легия „Раковски” майор Иван Милов
59317
Председателят на Българската офицерска легия „Раковски” майор Иван Милов
  • Председателят на Българската офицерска легия „Раковски” майор Иван Милов

Отворено писмо ще връчат на народните представители военнослужещите, с което ги призовават да гласуват по съвест на 6 декември предложението за промяна на Кодекса за социално осигуряване. Това обяви в интервю за Дарик председателят на Българската офицерска легия „Раковски” майор Иван Милов.

На среща днес бе обсъдено бъдещето на Българската армия от представители на легия „Раковски”. По думите на майор Милов по неофициална информация близо 1500 са военнослужещите, които са подали рапорт за напускане, като от тях над 850 са офицерите. Той добави, че и той е подал своя рапорт поради несъгласието си с политиката, която се провежда с Министерството на отбраната.

Майор Иван Милов добави още, че в зависимост от това какво решение ще приеме Народното събрание и как ще се развие гласуването на Кодекса за социално осигуряване, те са подготвили адекватни действия, при изцяло спазване на законите на страната. Майор Милов подчерта, че желанието им е гласуването да стане поименно от всеки народен представител.

„Ние се надяваме депутатите да проявят разбиране, на първо място. На второ място, да гласуват по съвест. Ние ще поискаме, ако някой народен представител реши да внесе предложение, този член, който касае бъдещето на Българската армия, да бъде гласуван от всеки един депутат, за да знаят българските военнослужещи кой и как е гласувал за тяхното бъдеще”.

Председателят на легия „Раковски” обясни, че през изминалия месец не са имали контакт с никой от държавното ръководство: „За нас продължава да бъде странно, че никъде не се казват мотиви от страна на Министерството на отбраната защо тези предложения бяха направени, защо тези предложения важат единствено и само за военнослужещите, като може би 10 професии се ползват от условията за ранно пенсиониране - при тях условията не се променят по никакъв начин”.

Промените за пенсионната възраст на военните бяха предложени от министъра на отбраната. Те предвиждат пределната възраст за пенсиониране на младшия състав да стане 52 години при минимална служба 27 години, а за старши и висши офицери - 54 години. Само при изпълнение и на двете условия военните ще могат да получат пенсия и 20 брутни заплати при напускане на армията. Другото предложение е за намаляване на отпуските от 40 работни дни на 40 календарни дни.

От легия „Раковски” предлагат да се въведе пет години гратисен период за въвеждането на тези промени.