Бити пред парламента през януари 1997 г. осъдиха държавата в Страсбург
Бити пред парламента през януари 1997 г. осъдиха държавата в Страсбург / снимка: sxc.hu

Трима български граждани, малтретирани от полицията по време на събитията пред българския парламент на 10-11 януари 1997 г., осъдиха държавата в Страсбург. С решение от вчера по делото „Пашов и други срещу България” Евросъдът присъжда обезщетение от по 2000 евро на всеки, плюс разноски от по 800 евро, които трябва да бъдат платени от държавата.

Парадоксът е обаче, че основното нарушение, което намира Евросъдът, е не за самото упражнено насилие и разследването по него (жалбата за нарушаване на чл.3 от Конвенцията е приета за недопустима, заради пропуснат 6-месечен срок), а за това че след приключването на 7-годишно съдебно производство по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), МВР продължава да се гаври с тези хора и до момента, вече осем години след влизане в сила на съдебното решение през 2004 г., просто отказва да им изплати присъдените българския съд мизерни обезщетения от по 1000 лв.

Последната комуникация на Евросъда с българската държава е от 2010 г., когато решението на българския съд по ЗОДОВ все още не е било изпълнено. С вчерашното си решение Европейският съд задължава българската държава в тримесечен срок да изплати обезщетенията, присъдени от районния съд, ако все още не го е направила. Адвокатът на тримата Йонко Грозев заяви за „Правен свят”, че и до момента МВР не е изплатило тези обезщетения и няма сила, която да го принуди да направи това, защото българският закон не допуска принудително изпълнение срещу държавно учреждение.

Освен това, Евросъдът определя и обезщетения за неимуществени вреди от по 2000 евро за всеки от жалбоподателите във връзка с нарушените им права по Конвенцията.

Около 3.00 ч. през нощта на 11 януари 1997 г. Павел Пашов, Елена Лазова и Константин Николов се намирали в жилището на двама от тях, разположено близо до парламента, когато чули по радиото за сблъсъци пред Народното събрание и излезли навън, за да видят какво става. Забелязали група полицаи, въоръжени с огнестрелно оръжие, палки, щитове и шлемове, които тичали насреща им. Тримата се обърнали и побягнали към сградата, където бил апартаментът им, влезли и затворили врата след себе си. Полицаите счупили вратата, нахлули вътре, съборили ги на земята и започнали да ги налагат с палки в продължение на няколко минути, след което просто си тръгнали.

Пребитите хора били твърде изплашени, за да излязат веднага и изчакали сутринта, за да отидат на лекар, където били установени множество наранявания, включително и счупен пръст на единия от тях, впоследствие за другия се наложила хирургична намеса.

На 20 януари 1997 г. Софийската военна прокуратура започва разследвания за действията на полицията по време на протестите, което се провежда с голям размах - разпитани били всички полицаи, участвали в акцията, както и повече от 400 участници в протестите! Разпитани са и депутати и други политици, които са били в сградата на парламента по това време, събират се документи, снимки, видеозаписи. През ноември 1999 г. Софийската военна прокуратурата прекратява производството, военноапелативната прокуратура го потвърждава. По данни, които Евросъдът е получил по това дело, от прекратяването са засегнати 85 души, получили наранявания от полицията по време на протестите през януари 1997 г.