Безпрецедентни мерки за сигурност заради София прайд и анти-парада
Безпрецедентни мерки за сигурност заради София прайд и анти-парада / БГНЕС, архив
Безпрецедентни мерки за сигурност заради "София прайд" и анти-парада
87819
Безпрецедентни мерки за сигурност заради "София прайд" и анти-парада
Безпрецедентни мерки за сигурност заради "София прайд" и анти-парада
  • Безпрецедентни мерки за сигурност заради "София прайд" и анти-парада
  • Безпрецедентни мерки за сигурност заради "София прайд" и анти-парада

Деветото ежегодно шествие с искане за равенство и толерантно отношение към хомосексуалните у нас "София прайд" 2016 се проведе в столицата. По столичните улици премина и шествие-протест, насочено срещу провеждането на прайда и за кратко се стигна до ескалация на напрежението между протестиращи и полицаите. Все пак до сблъсъци между двете шестващи групи не се стигна поради засилените мерки за сигурност и плътния полицейски кордон.

"София прайд" започна около 17:30 ч. от Паметника на съветската армия в столицата. Организаторите съобщиха, че 17 дипломатически мисии са подкрепили днешното шествие, като сред тях представители на американското посолство и на швейцарското правителство. Кметът на София Йорданка Фандъкова, въпреки официалната покана от организаторите на парада, не присъства.

Настроението беше изключително приповдигнато и шествието бе водено от камион със силна музика и балони в различни цветове на дъгата.

"София прайд" мина по бул. "Васил Левски" към "Дондуков" и към триъгълника на властта, завивайки по "Цар Освободите". По пътя им имаше различни реакции от преминаващите хора - както подкрепа и усмивки, така и обиди и освирквания. Поетапно бе спирано и движението по булевардите, по които премина шествието, но до задръствания не се стигна. Малко, след като стигнаха до Паметника на Незнайния воин, шествието приключи.

Патриархът за "София прайд": Отново ще станем свидетели на натрапвана пропаганда

Анти-гей шествието, което бе под надслов "Да запазим децата от разврата", тръгна от НДК почти по същото време и бе водено от 8-годишния Алекс, който носеше портрет на баба и дядо - българи от едно време. Имаше хора от всякакви възрасти.

Пред Паметника на Незнайния воин участниците от анти-гей шествието отдадоха почит на загиналите за свободата на България с едноминутно мълчание. След това обаче се стигна до ескалация на напрежението между тях и полицията, защото участниците в шествието искаха да си тръгнат, но бяха обградени от полиция, вероятно с цел да не се засекат със "София прайд". Стигна се до сблъсъци, а хората призоваха за оставка на вътрешния министър Румяна Бъчварова, както и да се закрие Българският хелзинкски комитет, "защото избирателно защитава права". Протестиращите не успяха да пробият полицейския кордон и започнаха да замерят полицаите с бутилки с вода.

Ситуацията вече е спокойна.

Двете шествия преминаха под изключителни и безпрецедентни мерки за сигурност - 7 коли на жандармерията, водно оръдие и много полицаи.