Бездомни котки може да заместят уличните кучета в София
Бездомни котки може да заместят уличните кучета в София / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Изграждане на приюти за бездомни котки и сформиране на екип за залавянето им от улиците на София предлага директорът на общинско предприятие „Екоравновесие" Мирослав Найденов. Препоръката му е превантивна мярка срещу увеличение на уличните котки в столицата. Това според него може да стане като следствие от намаляването на бездомните кучета, както се е получило в някои европейски градове. „Екоравновесие" работи по програма за максимално намаляване на уличните кучета в София до 2011 година. Малко над 11 000 бяха те при преброяване миналото лято.

Ето какво още каза Найденов за опасността от увеличение на уличните котки пред Дарик:

Тъй като са си решили проблема с популацията на бездомните кучета в момента няколко големи европейски градове имат проблеми с бездомни котки. Нормално е да се очаква нещо подобно да се случи и в София, да се завиши популацията на бездомните котки. Имаме готовност да следим и този проблем и, разбира се, да реагираме адекватно и навреме.

Да очакваме ли да се строят котешки приюти?

Това е един от елементите, тъй като в момента за котки такова съоръжения няма. Така че, предвиждаме в някои от следващите, които се изготвят за кучета, да има отделения и за котки. Отделно предвиждаме да бъде оборудван екип за залавяне на котки, тъй като има специфика при тяхното залавяне. Те не могат да бъдат залавяни с упойващи вещества, това трябва да става със специални капани или мрежи. Ще използвам случая да успокоя столичани, че това в момента не е проблем, просто го предвиждаме и подготвяме адекватни мерки, за да не се случи.

Сега следите основно популацията на бездомните кучета, каква е бройката им по последна информация?

Миналото лято беше направено преброяване от БАН и бройката им беше 11 124. За това лято не е предвидено преброяване. Всъщност се увеличава бройката на кастрираните кучета, а от там намалява възможността за размножаването им. Следващото лято може би наистина ще се наложи отново да има преброяване, за да си сверим часовника.

Повече по темата може да чуете в прикачения звуков файл.