Байърли: Имате твърде много организирана престъпност
Байърли: Имате твърде много организирана престъпност / netinfo

България е постигнала значителен напредък в реформата на съдебната си система. Това заяви пред ДАРИК посланикът на САЩ у нас Джон Байърли. “Вече сме свидетели на някои важни процедурни и структурни промени, които правят съдебната ви система по-ефективна”, каза още американският посланик, но отбеляза, че все още доверието на българите в правосъдието не е много силно.

Посланикът на САЩ у нас Джон Байърли заяви, че изпитва голямо уважение към качествата и решимостта на новия главен прокурор Борис Велчев, който предприема всички правилни стъпки, за да реформира съдебната ни система. Американският посланик определи като “силна първа стъпка” съществените промени, които Борис Велчев направи в кадрите на прокуратурата.

Пред Дарик Джон Байърли коментира, че не вижда симбиоза между политическата класа и организираната престъпност у нас, но че и днес в България продължава да има твърде много организирана престъпност. “Убеден съм, че българското правителство има волята да й се противопостави”, допълни американският посланик.

Той заяви още, че американската компания “Уестинг Хаус” има интерес да достави за АЕЦ “Белене” същото модерно оборудване, каквото сега имат 5-и и 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй”, а “Ексим банк”, както и други американски банки са готови да финансират изграждането на новата ни ядрена централа.

“Няма политически момент в оттеглянето на американската компания “Ентърджи” от проекта Марица Изкот-3”, категоричен бе Джон Байърли. По повод енергийната зависимост на ЕС от доставките на газ от Русия посланикът на САЩ у нас заяви: “Ние не възразяваме да се налагат пазарни цени на енергията, но смятаме, че това трябва да става по един прозрачен и честен начин. Нашата дългосрочна цел е доставките на енергия за Европа да са надежди и предсказуеми”.

Джон Байърли заяви още пред Дарик, че САЩ са подценили трудностите на войната в Ирак. “Авторитетът на САЩ пострада заради ужасните длъжностни престъпления, извършени от отделни американски военнослужещи”, допълни американският посланик. Според него убийството на лидера на международната терористична групировка “Ал Кайда” Абу Мусаб ал Заркауи няма да породи мащабно противодействие и нови кървави атентати. “Не, “Ал Кайда” не беше обезсилена след убийството на Заркауи, но битката с тероризма трябва да продължи и не бива да забравяме, че силата на историята е на наша страна, а не на страната на терористите”, каза още Джон Байърли.

Цялото интервю чуйте в DarikNews audio