Бабаджан: Турция ще допринесе за развитието на ЕС
Бабаджан: Турция ще допринесе за развитието на ЕС / снимка: Sofia Photo Agency

Присъединяването на Турция към ЕС ще има огромно въздействие върху начина, по който ще се развиват цивилизациите. Това каза главният преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан в лекция, организирана от Европейският институт, тази вечер в хотел "Шератон".

По думите на Бабаджан, както новите страни членки, така и Турция ще допринесе за развитието на Евросъюза. Членството ни в ЕС е рационално взет избор, както за турските, така и за европейските граждани, каза Бабаджан. Турция днес и Турция утре са две различни страни и да се надяваме, че някои проблеми с някои държави-членки ще намаляват и ЕС ще бъде все по-готов, така както Турция ще е по-готова, отбеляза турският главен преговарящ.

Той подчерта, че страната му се нуждае от реформи и проблемите с Кипър не означават, че Турция няма да продължи с усилията си за повишаване на стандарта на живот на нейните граждани, за подобряване на здравеопазването, транспорта и други области.

Турция успя да постигне много висок темп на икономически растеж, от средно над 7 процента годишно през последните 5 години, каза Бабаджан. Външният стокообмен надхвърля 220 милиарда щатски долара, а преките чуждестранни инвестиции всяка година се увеличават с около 1 милиард, добави той. За България страната ни е вече най-големият експортен партньор, като над 10 процента от българският износ е за турският пазар, отбеляза Бабаджан. Той добави, че преките турски инвестиции в България са над 600 милиона долара.