Авджиите недоволни от промените в закона за лова
Авджиите недоволни от промените в закона за лова / netinfo

Подготвяните от Министерството на земеделието и горите промени в Закона за лова и опазването на дивеча не решават нито един от сериозните проблеми. Това каза председателят на Съюза на ловците и риболовците в България (СЛРБ) Христо Михайлов. Управителният съвет на съюза е изпратил протестно писмо до министър Нихат Кабил, с което се изразява несъгласието на ловците с промените и липсата на диалог.

С новия закон за лова се създава нов субект – различни търговци, които ще стопанисват дивеча на територията на 139 държавни ловни участъка. Те представляват около 9% от територията на страната, и ще бъдат предоставяни на частни лица или чрез концесия или чрез конкурс, допълни Михайлов. Според него съюзът е с неутрална позиция по повод навлизането на частници в ловните територии, но законът трябва да гарантира равнопоставеност на всички.

Заедно с 37-те Държавни дивечовъдни стопанства ловните участъци представляват около 15% от територията на страната. Останалата се стопанисва от ловните дружинки. Как те ще финансират отглеждането и охраната на дивеча, не е предвидено в закона, протестират ловците. В законопроекта липсва яснота по какъв начин ще се издържа ловно-стопанската дейност след като се прокрадва идеята някои от досегашните средства, събирани от ловците, да отпаднат, пише в писмото до Нихат Кабил.

Общо около 2500 ловни райони се стопанисват от членовете на сдружението. Само за охрана на дивеча в тях трябва да работят около 500 ловни стражари, но в момента те са не повече от двама или трима, твърдят от съюза на ловците и риболовците. От сдружението предлагат държавата да връща на ловните дружинки парите им за разрешителни, които те после да инвестират в изхранването на животните. Друго тяхно предложение е да се изготви анализ на ценоразписа за отстрел на различен дивеч и където е възможно таксите да се повишат.