Ако има средства, Кардиологичната ни болница може да лекува деца, изпращани в чужбина
Ако има средства, Кардиологичната ни болница може да лекува деца, изпращани в чужбина / снимка: sxc.hu
Ако има средства, Кардиологичната ни болница може да лекува деца, изпращани в чужбина
70286
Ако има средства, Кардиологичната ни болница може да лекува деца, изпращани в чужбина
  • Ако има средства, Кардиологичната ни болница може да лекува деца, изпращани в чужбина

Част от средствата, които Фондът за лечение на деца спестява, когато не изпраща деца за лечение в чужбина, да бъдат прехвърляни към Националната кардиологична болница. Това предложи началникът на Отделението по хирургия на вродени сърдечни малформации към болницата д-р Стоян Лазаров. Специалистът е убеден, че работещите в лечебното заведение могат да извършват повечето от операциите, от които се нуждаят малчуганите със сърдечни проблеми, които биват изпращани в чужбина.

Проблемът е, че Кардиологичната ни болница не разполага с достатъчно финанси, за да осъществи подобно лечение. Когато обаче фондът прецени, че едно дете не се нуждае от лечение в чужбина и го изпрати към столичното лечебно заведение, средствата, спестени от това, не се прехвърлят към Кардиологичната болница, а остават във фонда, допълни д-р Лазаров.

Предложението за промяна в политиките на фонда е отправено към Здравното министерство, уточни д-р Стоян Лазаров. Реализирането му би могло да помогне на лечебното заведение, в случай, че се окаже невъзможно да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки.

„В 99% от случаите лечение в чужбина. А ако едно нещо ние тук можем да направим за 15 000 евро, в чужбина фондът плаща 45-50 000 евро само за лечението. А родителите с хотели,  транспорт, всичко това струва неимоверно много средства. Логично би било, ако не могат по друг начин, поне на първо време да се каже „Ние бихме похарчили 10 млн. лева за тези хора. Дайте да им дадем половин милион, да направят нещо тук, да продължат да го правят”, обясни д-р Лазаров.

Въпреки, че се гордеят с постиженията си, специалистите от клиниката по детски болести и детска кардиология, които работят съвместно с тези от отделението, се опасяват, че ако продължат при същото финансиране, ще започнат да изостават.

„Ние няма да кажем, че в Кьолн или в Мюнхен искаме 50 000 евро. Ние ще кажем, че искаме 5000 допълнително, за да му поставим това, което иначе в момента не можем”, посочи още докторът.

За 2013 г. в Клиниката по детски болести и детска кардиология са оперирани 350 деца. Половината от тях - преди да навършат първата си година, а 25% - преди първия месец след раждането. Това е висш пилотаж в хирургията и ни поставя редом до най-добрите европейски и световни клиники, подчерта още д-р Лазаров.