80% от гимназистите сами вземат решение къде да следват
80% от гимназистите сами вземат решение къде да следват / снимка: Sofia Photo Agency, архив

80% от гимназистите казват, че сами вземат решение къде да следват, но все пак 17% се доверяват на решението на родител. Едва 3% се водят от избора на баба, дядо или друг роднина. Това показва непредставително проучване на Висшето училище по застраховане и финанси и Асоциация „Родители”, проведено сред гимназисти от столични училища и родители на деца между 8 и 12 клас.

Проучването показва и че 51% от гимназистите, търсейки информация за висшите учебни заведения, влизат в интернет пространството. Два пъти по-малко, или около 24%, са тези, които разчитат на препоръки и се съветват с приятели и познати. Чак на трето място, едва 16% от запитаните се допитват до мнението на семейството и роднините.

28% от родителите пък споделят, че не биха повлияли на избора на детето си за университет, защото то „може да прави самостоятелен избор”, посочва БГНЕС. Други 26% са родителите, които биха участвали при избора на детето си само ако им се поиска мнението. Същият процент (26%) са тези, които са убедени, че трябва да се намесят, тъй като разполагат с „по-добра информация за предлаганото висше образование”.

Родителите са раздвоени във връзка с нагласите кои университети предлагат по-перспективно образование - държавните (45%) или частните (45%), което показва, че в представите на потребителите формата на собственост не е определяща по отношение на качеството на предлаганото образование и възможностите и перспективите за младите.

Почти половината (49%) от запитаните родители биха препоръчали на детето си български пред чуждестранен университет (28%). Една от причините е, че много от университетите в България предлагат съвместни международни програми, които позволяват на децата да получат световно признати дипломи и практически познания, без да се налага да излизат от България.