77 дисциплинарни производства срещу държавни служители за корупция
77 дисциплинарни производства срещу държавни служители за корупция / netinfo
77 дисциплинарни производства са образувани срещу държавни служители за корупция през първите шест месеца на тази година след проверки на инспекторатите на всички министерства и държавни институции. Това съобщи Николай Георгиев, директор на главния инспекторат към Министерския съвет и секретар на правителствената комисия за борба с корупцията на семинар в Боровец.

В резултат на стотиците проверки през първото полугодие срещу 77 държавни служители са образувани дисциплинарни производства за корупция, 34-ма чиновници са уволнени, осем са преназначени, петима временно за отстранени от работа, а 15 са дадени на прокуратурата и се разследват за длъжностни престъпления и за корупция.

Сред уволнените е бившата шефка на дирекция „Осиновяване” в Министерството на правосъдието Антоанета Калауцка и бившият заместник-министър по държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски. От 15-те разследвани чиновници вече има и две осъдителни присъди.

Международен антикорупционен проект на финалната част на комуникационната стратегия на правителството препоръча в изводите си за състоянието на антикорупционната среда у нас, в България да се създаде държавна агенция за противодействие на корупция и да се правят периодични антикорупционни одити в министерството и съдебната власт.

Вече са преминали такива проверки в министерствата на здравеопазването и на образованието, сред седем университета и Националната агенция по приходите. Препоръките ще бъдат внесени в правителствената комисия по корупция.