5100 населени места ще останат без дежурни кабинети
5100 населени места ще останат без дежурни кабинети / БГНЕС, архив
5100 населени места ще останат без дежурни кабинети
36238
5100 населени места ще останат без дежурни кабинети
  • 5100 населени места ще останат без дежурни кабинети

В 5100 населени места в страната няма да могат да заработят дежурни кабинети на личните лекари, които да обслужват пациентите през нощта и празниците. Това са изчислили от сдружението на общопрактикуващите лекари, след като стана ясно, че подобни кабинети ще трябва да обслужват не по-малко от 50 000 души.

Според съсловната организация пациентите няма да получат по-различна медицинска помощ от следващата година, защото джипитата не желаят да се обединяват в групови практики. От своя страна министърът на здравеопазването доктор Стефан Константинов определи поведението на част от общопрактикуващите лекари като „неадекватно".

Дори и да имат желание, личните лекари нямат време да се регистрират като групови практики до края на годината, коментира доктор Любомир Киров: „По повод на това какво ще предлагат тези кабинети. Представата на министъра явно за нещо, което не би трябвало да търпи отлагане до следващия работен ден, като необходимост. Според неговите представи пакетът, който е вмъкнал в проекта за наредба, това е всичко, което ние предлагаме на нашите пациенти ежедневно. Включително профилактичен преглед на детенце, ако бебенцето не спи, може в 02.00 часа през нощта да го доведете да му се направи профилактичния преглед в дежурния кабинет. Ако случайно имате кал в окото, можете да дойдете да го промием. Само ако страдате от запек, да знаете, че в този пакет са изхвърлени две неща - очистителната клизма и очистителната лечебна клизма. Не се шегувам, говоря с факти".

Здравният министър д-р Стефан Константинов заяви, че всеки лекар, който не иска да се групира, ще продължи да работи по досегашния начин: „Аз мисля, че поведението на една част от личните лекари е абсолютно неадекватна. В момент, в който 10 години, се намира министър, който иска да реши въпроса с 24-часовото разположение, което са принудени да дават личните лекари, да се дадат пари за това нещо, да се явява сега една малка група от хора, които да казва „не", показва всъщност, че те работят срещу интересите на собствените си членове и искат единствено да запазят статуквото".

Министърът призна, че неговият заместник доктор Михаил Зортев е прибързал с информацията, че бюджетът на спешните кабинети в болниците ще бъде намален наполовина.

„Първо, изобщо няма да бъдат намалени наполовина, това беше малко прибързано изказване. Беше твърде рано да се каже, че са намалени, признавам", заяви още министър Константинов.

Утре на заседание на ръководството на министерството ще бъде решено точно с колко ще бъде намален бюджетът за спешна помощ.