50% от глобите на КАТ ще се изразходват за видеонаблюдение?
50% от глобите на КАТ ще се изразходват за видеонаблюдение? / netinfo
50 процента от глобите, които събира КАТ, да се изразходват за изграждането на система за видеонаблюдение по пътищата, предвижда промени в Закона за движение по пътищата които парламентът разгледа на второ четене.

Без дебати премина обсъждането на поправките в закона, които предвиждат 50 процента от събраните глоби на КАТ да се изразходват за изграждане на система за видеонаблюдение. Водещата транспортна комисия е отхвърлила предложението на Светослав Спасов от БНД да се забрани движението на ТИР-ове в петък и през уикенда в определени часове. Не е приета и идеята с 35 на сто да се увеличат заплатите на КАТ-аджиите.

Поправките предвиждат с глоба от 10 лева да се наказва шофьор, който е закрил по какъвто и да било начин регистрационния си номер. Колите на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” също да с лампи като тези на КАТ, е записано в законопроекта. От транспортното министерство не одобряват това. Предстои при гласуването утре сутрин да стане ясно дали ще се приеме.

По-рано тази сутрин мнозинството отхвърли искането на ОДС за изслушване на премиера Сергей Станишев в пленарната зала заради подменената според тях позиция на страната ни за Грузия.

Междувременно текат консултации между представители на парламентарните групи за изготвяне на декларация, с която Народното събрание да осъди нападението срещу журналиста Огнян Стефанов.