50% от болниците завели искове срещу държавата
50% от болниците завели искове срещу държавата / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
50% от болниците у нас завели искове срещу държавата
33242
50% от болниците у нас завели искове срещу държавата
  • 50% от болниците у нас завели искове срещу държавата

Над 50 на сто от болниците у нас са завели искове срещу държавата заради неизплатени пари за лечение по клинични пътеки. Това съобщи председателя на Асоциацията на лекарите в болничната помощ д-р Динчо Генев. От Асоциацията настояват за спешна среща с премира Бойко Борисов и мерки в подкрепа на болничното финансиране, сред които отделянето на здравната каса от финансовата й зависимост спрямо министерството на финансите.

Преобладаващата част от исковете са заведени от общински и частни болници, които са изцяло зависими от финансиране от Здравната каса. По данни на Асоциацията към момента задълженията на всички болници у нас към доставчиците на консумативи надхвърлят 0,5 млрд. лева, а затварянето на болници ще доведе до фалити на фирми.

Сегашната финансова политика е грешна, а през следващата година парите за здраве ще бъдат реално намалени с 350 млн., заради приоритетното изплащане на старите задължения, заяви д-р Генев. По думите му вече има болници, които отказват спешен прием заради липса на пари, а всеки ден 10 лекари напускат страната, за да работят в чужбина. Това ще доведе и до невъзможно изпълнение на подготвените нови медицински стандарти.

От Асоциацията подкрепят новия здравен министър, но смятат, че той ще бъде принуден да взема определени решения. Лекарите ще се включат в протеста на КНСБ този четвъртък и засега запазват намеренията си за протести на 15 октомври.