/ БГНЕС
5 часа вече продължава заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на тема "Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания" при президента Румен Радев.

Сред участниците в заседанието са председателят на парламента Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, представители на парламентарните групи, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, министрите на вътрешните работи и на отбраната Бойко Рашков и Стефан Янев, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова, ръководителите на Държавна агенция "Национална сигурност" и на Държавна агенция "Разузнаване".



Президентът Румен Радев обяви през декември, че ще бъде свикан КСНС по темата за Република Северна Македония /РСМ/ в първата половина на януари и посочи, че е важно да има становище на този политически орган, в който и партиите да имат ясна консолидация какво трябва да се направи, така че да ускорим процеса за интеграция на Република Северна Македония в ЕС, но при зачитане на българския национален интерес.

Преди дни Радев приветства намеренията на правителството да бъде активизиран диалогът с РСМ по всички важни теми от взаимен интерес, но паралелно с това изрази очакване да бъдат решени и всички отворени проблеми. Той посочи, че конституционните гаранции на правата на македонските българи, отказът от езика на омразата, прекратяването на процесите на дебългаризация, на фалшифициране и унищожаване на нашето хилядолетно културно и историческо наследство само ще спомогнат и ще ускорят процеса на интеграция, за да може най-сетне ние да отворим вратата за преговори за членство.

ВМРО на протест пред президентството

Премиерът Кирил Петков, който се очаква да посети Скопие на 18 януари, заяви в парламента, че позицията на България към преговорния процес с РСМ се запазва, както е разписано в Декларацията на НС от 2019 г., и се надгражда с пет отделни комисии.

На 10 октомври 2019 г., със 129 гласа "за", четири "против" и един "въздържал се", 44-тото Народно събрание подкрепи започването на преговори за членство на РСМ и Република Албания в ЕС при определени условия. Депутатите приеха Декларация във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на РСМ и Република Албания.

В Декларацията Народното събрание призовава официалните представители на РСМ да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 1 август 2017 година. Българският парламент призовава властите в РСМ да се придържат стриктно към чл.8 от договора, а именно "към обективното, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития". Да се въздържат от действия, които се свързват с опити за подкрепа и насърчаване на претенции за признаване на т.нар. македонско малцинство в България /вкл. в международни организации като Съвета на Европа и многостранни формати/. Да се придържат към ратифицираната от парламентите на двете страни клауза по отношение на официалния език на РСМ, да прилага изцяло договореностите, постигнати от Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси в учебните програми и материали в най-кратки срокове. Да се прекрати всякаква форма на говор на омразата по отношение на България и гражданите на РСМ с българско самосъзнание, вкл. по медии, надписи. Да съдействат за издирването, възстановяването и опазването на българските военни паметници и гробища на територията на РСМ в духа на европейските ценности.

Премиерът Кирил Петков подчерта, че в коалицията има абсолютно ясна обща позиция, разписана в Коалиционното споразумение, и пълна координация в Министерския съвет по темата. С това, че отиваме на разговори на 18 януари, показваме, че добросъседството е основен принцип за взаимоотношенията ни с РСМ, заяви Кирил Петков.

За запазване на единната позиция на България по отношение на РСМ, която е изразена в Декларацията на НС от 2019 г., и надграждане в конструктивен дух се договориха политическите сили "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" в коалиционното споразумение за съвместно управление, което подписаха през декември преди обявяването на новия редовен кабинет. Като надграждане те записаха да се активира работата на двустранните комисии, предвидени в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, чрез календар за месечни срещи; създаване на бизнес комисии; по-силно сътрудничество в сферите на транспорта /директна самолетна връзка София-Скопие, коридор номер 8, финансово подпомагане на жп връзката/, науката и културата /общ културен календар, съвместни научни конференции/.

Очаква се също съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси на България и РСМ да продължи работата си. България очаква от властите на РСМ да гарантират трайната защита от дискриминация и равните права на македонските граждани с българско самосъзнание като неотменна част от европейските ценности. Предвиден е и обмен на архиви от периода 1944-1991 г. с цел реабилитиране на пострадалите от репресиите, както и подпомагане на интеграцията на РСМ в ЕС чрез ползване на български технически капацитет.
БТА