15 септември може да не се състои
15 септември може да не се състои / netinfo

На 15 септември може да няма първи учебен звънец, ако не бъдат изпълнени исканията на учителите за увеличение на техните заплати. Това заяви във Варна председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ Янка Такева.

Тя заяви, че трите учителски синдиката са изготвили съвместно обща стратегия и ще преминат към ефективни стачни действия като едно цяло. По думите на Такева има 54 млн. лв. икономии в сферата на българското средно образование. Това са пари от преструктуриране на учебни заведения – 20 млн., от учителите, на които са изплатени отпуски преди последното увеличение на заплатите – 11 млн., както и от закриването на 124 училища в страната. Тези пари трябва да останат в системата на образованието, категорична бе Такева.

Учителите са най-засегнати от новия плосък данък, уточни още председателят на СБУ и поясни, че има чувството, че на тройната коалиция и трябват само нискоквалифицирани кадри. Ние също имаме лостове за влияние, като шофьорите, но нашата професия и морал ни възпираха до сега. След като не ни обръщат никакво внимание в министерството на образованието, то ние ще преминем към по-радикални методи, а освен синдикатите в нашият протест ще се включат и Съюза на работодателите, както и Съюза на директорите на училищата в България.

Стачният комитет се събира на 12 септември и тогава ще решим дали да стачкуваме на тази светла дата ефективно. Може да е за един час, а може и да е за целият ден, заключи Янка Такева.