130 000 души станали жертви на битовата престъпност през 2012-а
130 000 души станали жертви на битовата престъпност през 2012-а / снимка: БГНЕС, архив

Битовата престъпност е бич за обществото. Само официалната статистика показва, че за миналата година имаме 130 000 души, които са пострадали. Това означава, че проблемът вече е съизмерим по вредата, която нанася на обществото, със заплаха за националната сигурност. И затова е необходимо да се вземат мерки в тази посока. Това казва вътрешният министър Цветлин Йовчев пред в. „Стандарт”.

На въпроса какви мерки се предприемат той съобщава, че са „променили организацията на патрулно-постовата дейност. Т.е. полицая го преместваме там, където има нужда от него”.

„На места има лека съпротива срещу това. Но надявам се, че и с промените, които направихме в ръководствата на редица областни дирекции, съвсем скоро ще съумеем да изградим необходимите механизми и да го наложим като устойчива практика. Второто, което правим в тази посока, е, че искаме в много по-голяма степен да можем да си сътрудничим с гражданското общество. Например охранителните фирми, може да се ползват техните ресурси - видеонаблюдението например, за да стане ефективен обмен на информация. Също така да привлечем за сътрудничеството и гражданите. С новия закон за МВР ще имаме възможност да създадем такива формирования от извънщатни сътрудници. Примерно двама граждани с един полицай или един полицай, който има пряка, непрекъсната връзка с някой граждански патрул, но при всички положения те няма да имат нито полицейски правомощия, нито ще имат възможност да използват оръжие”, подчертава вътрешният министър.

Според него има „няколко заплахи, които са в резултат на засиления имиграционен натиск”. „Едната е свързана с възникване на хуманитарна криза. Ако не бяхме предприели тези мерки, само за ноември може би щяхме да имаме 5000, а може би и над 5000 души. В момента ги спряхме на около 1600. Вторият риск е да навлязат в страната хора, свързани с терористични екстремистки групи и с организирана престъпност, или такива, които са обществено опасни. Третият риск е това, което вие споделихте, възникването на социално напрежение”, подчертава Йовчев.

„За да успеем да се справим с ксенофобията, е необходима много добра комуникационна стратегия. Има и обективни причини, които в момента влияят върху този процес. Едната е кризата в Близкия Изток, другата е обществено-политическата криза в България. Втората на моменти до такава степен се изостря, че имаме дори прояви на политически екстремизъм. Абсолютна нетърпимост към другия, към това, което казва, омраза. Тази агресия, която видяхме в политически партии, между отделни лидери, се трансформира надолу към хората. В резултат на тези процеси омразата, която те натрупаха, ненавистта да се насочи към един външен фактор, какъвто се явиха имигрантите и бежанците. Към бежанците абсолютно незаслужено”, казва още Цветлин Йовчев.