11 млади лекари ще специализират у нас по нова програма
11 млади лекари ще специализират у нас по нова програма / снимка: Sofia Photo Agency, архив
11 млади лекари ще специализират у нас по нова програма
58543
11 млади лекари ще специализират у нас по нова програма
  • 11 млади лекари ще специализират у нас по нова програма

Специализацията на лекарите в България от много време е значително забавена, а четири години въобще я нямаше. Оценката направи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, по време на представянето на нова програма за професионално развитие и квалификация на лекарите. В нея ще се включат 11 млади лекари, избрани чрез конкурс, които в продължение на година ще получават по 400 лева месечно, поясниха от съюза.

От лекарския съюз започнали тази програма, тъй като измененията в Наредбата все още не гарантирали достатъчно добри условия за специализация, допълни Райчинов.

„Вярно, че са малко хора - 11 човека, но все пак е нещо. Така тези хора ще имат стимул първо да специализират в страната, а след това, дай боже, и да останат да работят. Имаше комисия, която проведе класацията, така че тези 11 млади лекари са се представили най-добре”, обясни той.

Една от тях е Мария Бояджиева, докторант към Клиниката по ендокринология в Медицинския университет. „В моите очи - една добра подкрепа към младите лекари и предвид трудностите, които съществуват непрекъснато и се изправят пред нашия път, е една, дори и малка, но финансова подкрепа, която не е без значение. Трудностите,  които съществуват пред нас са хиляди. Майка ми е в медицинските среди, и винаги посоката ми е била така. Никога не съм си представяла и дори помисляла, че ще бъда нещо друго”, сподели Бояджиева.

Д-р Райчинов отправи покана към бизнеса, към организациите и към институциите в сектора, ако имат възможност да се включат в програмата, за да се осигурят средства и за повече хора.