Получаваме близо 7 млрд.евро за три години от еврофондовете при одобрение от ЕК
Получаваме близо 7 млрд.евро за три години от еврофондовете при одобрение от ЕК / netinfo

На 21 декември българското правителство одобри Националната референтна рамка. Според документа България ще получи през следващите три години от еврофондовете 6 милиарда 853 милиона евро. За да започне усвояването на тези средства, Европейската комисия трябва да одобри приетата от правителството Национална стратегическа референтна рамка.

Националната стратегическа референтна рамка ще бъде представена пред Европейската комисия в началото на следващата година. Тя трябва да бъде одобрена и от всичките 26 страни членки на Съюза. Очаква се документът окончателно да бъде приет от Брюксел в края на април–началото на май 2007 година. Това означава, че през втората половина на следващата година ще може да се кандидатства с проекти, които да бъдат финансирани от структурните и кохезионния фондове.

Националната стратегическа референтна рамка ще осигури ефективното и ефикасно усвояване на средствата от еврофондовете. В нея са предвидени седем оперативни програми. Най-голямата от тях е „Транспорт”, за която са предвидени 1 624 000 000 евро. По тази оперативна програма ще се финансират проекти за изграждане и модернизиране на пътната инфраструктура.

Следващата голяма оперативна програма е „Околна среда”. Бюджетът по нея е 1 466 000 000 евро. Основната задача на проектите, които ще търсят финансиране по нея, е да подобряват, запазват и възстановяват природата и биоразнообразието.

За „Регионално развитие” са заложени 1 361 000 000 евро. Тези пари ще могат да се използват за устойчивото развитие и минимализиране на различията между регионите. Другите оперативни програми, по които България ще получава средства от европейските фондове, са „Развитие на човешките ресурси”, „Развитие на конкурентноспособността на икономиката”, „Административен капацитет” и „Техническа помощ”.