Зърнопроизводителите готови за протести
Зърнопроизводителите готови за протести / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Зърнопроизводителите готови за протести
46862
Зърнопроизводителите готови за протести
  • Зърнопроизводителите готови за протести

Поредна вълна от протести може да залее страната. Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви готовност за безсрочни национални протестни действия. Фермерите се чувстват предизборно излъгани заради неизпълнените обещания на правителството.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов обясни, че във финансовата рамка за следващата година са заложени 570 милиона лева, а според проектобюджет 2012 парите ще бъдат с 230 милиона лева по-малко. Това показва за пореден път, че не правителството не изпълнява ангажиментите си към сектора, обясни Христов.

„Това, което в момента е записано в бюджет 2012 са 340 млн. лв. или дефицитът ни е 230 млн. лв. Това е, с което ще бъде ощетен сектор земеделие като цяло. Това, което притеснява и породи напрежение сред земеделците, е, че за пореден път подписан документ не се изпълнява", каза Христов.

Той припомни, че зърнопроизводителите подписаха споразумение с правителството през март тази година и някои от ангажиментите по него също не са изпълнени. „По закона за собствеността - никакви промени, за акциза (за горивата за земеделски нужди) - никакво развитие, сега и финансовата рамка отново не намери отражение в бюджет 2012", каза Христов. Той напомни и че на 19 октомври тази година министърът на земеделието е внесъл решение на Министерски съвет, което е прието на вносител, но е блокирано от Министерството на финансите поради липса на становище. По думите му параметрите са определени във финансовите рамки, разписани с браншовите организации.

Ако бюджет 2012 бъде приет с намалените средства за сектор земеделие, по думите на Христов много тежки дни очакват земеделците. Той даде пример, че много от банките на база подписаното споразумение от март са започнали да издават удостоверения за кредити на база 32 лв. на декар, тоест 10 лв. национално доплащане, както е договорено. Сега според Христов по заложените параметри тези стопани биха получили по 22-23 лева и оставалите средства трябва да ги търсят отнякъде. „Не знам откъде, ако имат някакви буфери и резерви в стопанствата си, биха ги покрили. Ако не, ще трябва да преподписват наново договор за кредит с банките, за разсрочване, наказателни лихви и така нататък", коментира той. От друга страна, всеки един фермер планира за своето стопанство разчет на разходите, които му предстоят и той е заложил, че ще получи тези средства. В момента ще трябва да редуцира разходите, каза Христов и допълни, че първата редукция ще дойде от наема и рентата за земя и изчисли, че ще пострадат над 2 млн. собственици. „Те ще получат по-ниски наеми и ренти за догодина", каза Христов.

По думите му ще се намали и качеството на самото производство, ще се намалят използваните торове, нужното гориво, обработката на земя и неминуемо според него това ще се отрази на добивите догодина. „Всички това ще рефлектира върху икономиката", категоричен е председателят на НАЗ.

Следващата година ще бъде много трудна за земеделските стопани, но фалит на сектор зърнопроизводство не се очаква, обясни още Радослав Христов.

Той е уверен, че фалит на цял сектор е много трудно да се случи, но със сигурност най-ощетени ще бъдат малките зърнопроизводители. „Те са най-уязвимите. Големите няма какво да ги мислим, те по един или друг начин ще оцелеят, ще редуцират стопанствата, ще намалят драстично разходите, ще намалят обработваемите площи, както са го правили при тежки години и отново ще бъдат съхранени. Но там, където е насочена общата селскостопанска политика - при малките и средните стопани - там ще бъдат най-уязвимите и най-ощетените", коментира Христов.

Днес комисията по земеделие и гори в парламента ще обсъди проектобюджет 2012 за сектор земеделие.